Spreidingswet

Gemeente Heumen maakt 3 kansrijke locaties voor tijdelijke opvang asielzoekers bekend  

Het college van B en W stelt 3 kansrijke locaties voor aan de gemeenteraad voor de tijdelijke opvang van asielzoekers in de gemeente Heumen. Daarvan is 1 locatie bedoeld als reservelocatie. De gemeenteraad zal hierover op donderdag 26 juni een besluit nemen. In dit bericht informeren wij u over de voorgestelde locaties. De direct aanwonenden zijn inmiddels persoonlijk geïnformeerd.

De gemeente Heumen heeft van de Rijksoverheid de opdracht gekregen om 105 asielzoekers, waaronder 9 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’ers), op te vangen. Dit is een wettelijke verplichting die gemeenten moeten uitvoeren. De raad heeft aangegeven zich aan deze verplichting te willen houden.  

De locaties  

Het betreft de volgende locaties:  
- Duisterstraatje te Overasselt  
- Meerpaal te Heumen  
- Eindsestraat 3 te Nederasselt  

De locatie in Nederasselt is als reservelocatie voorgesteld. De andere twee locaties hebben de voorkeur van het college voor de tijdelijke huisvesting van asielzoekers. Onderzocht zal worden op welke wijze de eerste twee locaties ingevuld kunnen worden. Mocht dit niet lukken, dan komt de reservelocatie mogelijk weer in beeld.  

Van 29 naar 3 locaties  

In eerdere berichtgeving kon u lezen dat er 29 locaties zijn onderzocht. Na een zorgvuldige afweging zijn er van deze 29 locaties 8 overgebleven. Deze 8 locaties zijn voorgelegd aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Zij hebben zorgvuldig gekeken naar de haalbaarheid van deze locaties. Daarnaast heeft de gemeente de locaties nader bestudeerd. Vervolgens zijn de bovenstaande drie locaties geselecteerd.  

Inrichting locatie  

Op de locaties worden wooneenheden en algemene voorzieningen geplaatst, zoals een activiteitenruimte en spreekkamer voor het COA. Het COA is verantwoordelijk voor de realisatie en exploitatie van de opvanglocaties. Met het COA worden afspraken gemaakt over de voorwaarden waaronder de opvang kan plaatsvinden, met aandacht voor voorzieningen, leefbaarheid en veiligheid in de omgeving.  

 

Meest gestelde vragen:

Waarom is er opvang nodig?

Ondanks het feit dat er op dit moment minder asielzoekers naar Europa en Nederland komen zijn de asielzoekerscentra nog steeds overvol. Er is daarom nog steeds behoefte aan opvanglocaties. De gemeente Heumen (en alle andere gemeenten uit Nederland) heeft daarom in het kader van de Spreidingswet van de Rijksoverheid de opdracht gekregen om 105 asielzoekers, waaronder 9 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’ers), op te vangen. Dit is een wettelijke verplichting die gemeenten moeten uitvoeren. De raad heeft aangegeven zich aan deze verplichting te willen houden.

Hoe worden inwoners in de buurt geïnformeerd?

Er worden besloten informatiebijeenkomsten voor direct aanwonenden georganiseerd. Voor vragen of informatie kunt u mailen naar: heumen@heumen.nl 
 

Waarom zijn niet alle inwoners uitgenodigd maar slechts een deel?

Er is een zorgvuldige afweging gemaakt om alleen de direct aanwonenden in een straal van 300 meter rondom de locatie uit te nodigen. Hierbij is ook overleg met andere gemeenten geweest en is besloten om de inwoners die uitkijken op de locatie of geluid op kunnen vangen uit te nodigen.

Hoeveel asielzoekers worden er opgevangen?

Maximaal 105 asielzoekers, waaronder 9 alleenreizende minderjarige vluchtelingen (AMV’ers). De raad heeft in een motie gevraagd om de locaties zo veel als mogelijk te verspreiden over de kernen.

Waar komen de opvanglocaties precies?

Hieronder ziet u de afbeeldingen waarop in het blauw gearceerde deel de opvang komt. 

Meerpaal in Heumen

Duisterstraatje, Overasselt

Eindsestraat 3, Nederasselt

Waarom deze locaties?

In eerdere berichtgeving kon u lezen dat er 29 locaties zijn onderzocht. Na een zorgvuldige afweging zijn er van deze 29 locaties 8 overgebleven. Deze 8 locaties zijn voorgelegd aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Zij hebben zorgvuldig gekeken naar de haalbaarheid van deze locaties. Daarnaast heeft de gemeente de locaties nader bestudeerd. Vervolgens zijn de bovenstaande drie locaties geselecteerd.
 

Welke mensen komen er in de tijdelijke opvang?

De samenstelling is op dit moment niet bekend. Het COA maakt deze beslissing op basis van het aantal binnengekomen vluchtelingen. Dit betekent dat de groepen die er komen te wonen in de loop van de tijd kan veranderen.

Wanneer wordt de tijdelijke opvang gebouwd?

Dat is op dit moment nog niet bekend. Nadat er een keuze is gemaakt door de raad, gaat de gemeente starten met de aanvraag van de omgevingsvergunning. hierbij is ook aandacht voor de flora en fauna wetgeving. 

Kan ik bezwaar maken?

Op dit moment is dat niet mogelijk want er is nog geen locatie gekozen.

De locatie in Nederasselt was aanvankelijk de voorkeurslocatie. Hoe kan het dat die nu op plek 3 staat?

De locatie in Nederasselt is nu een reservelocatie omdat de andere twee locaties, Duisterstraatje in Overasselt en Meerpaal in Heumen, mede door beoordeling van het COA als beter geschikt zijn bevonden.

Hebben de protesten in Nederasselt invloed gehad op het feit dat dit nu een reservelocatie is?

De protesten in Nederasselt hebben bijgedragen aan de zorgvuldige afweging van de locaties, maar de uiteindelijke keuze is gebaseerd op een combinatie van factoren, waaronder de haalbaarheid en geschiktheid van de locaties.

Hoe ziet de tijdelijke opvang er uit?

Wanneer de locaties bekend zijn worden ze ingericht met een aantal woonunits en units voor algemene voorzieningen. Zoals een activiteitenruimte en spreekkamer voor het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het COA is verantwoordelijk voor de realisatie en exploitatie van de opvanglocatie. Wij gaan goede afspraken met het COA maken over de voorwaarden waaronder de opvang kan plaatsvinden, zoals voorzieningen, leefbaarheid en veiligheid in de omgeving. 

Hoe zit het met het eigendom van de drie locaties? Zijn ze eigendom van de gemeente of een andere overheid? Zo ja, welke?

De drie locaties zijn eigendom van particulieren. Specifieke gegevens over de eigenaren worden niet gedeeld.

Is er al met dorpsraden in Heumen en Overasselt overlegd? Is de stemming daar op aan andere manier gepeild?

Er is nog geen overleg geweest met de dorpsraden en omwonenden van Heumen en Overasselt. Hiervoor zijn de geplande bewonersavonden bedoeld, waar de stemming en zorgen van de inwoners zullen worden besproken en meegenomen in de besluitvorming.

Wanneer komen de opvangcentra er?

Voordat de bouw van de opvangcentra kan beginnen, moet er eerst een definitieve keuze worden gemaakt door de gemeenteraad. Op dit moment is er nog geen exacte datum bekend voor de start van de bouw, omdat de besluitvorming nog gaande is.

Wanneer wordt er beroep gedaan op de locatie in Nederasselt?

Er wordt beroep gedaan op de locatie in Nederasselt als de bouw op de andere locaties vertraging oploopt of als uit onderzoek blijkt dat daar geen bouw kan plaatsvinden. De reservelocatie komt in beeld wanneer de eerste twee locaties niet haalbaar blijken te zijn.

Malden is de grootste kern. Was het niet logischer om ook daar mensen te plaatsen?

De keuze voor de locaties is gebaseerd op de spreiding over de verschillende kernen en de kansrijkheid van de locaties. Dit zorgt voor een evenwichtige verdeling en voorkomt concentratie op één plek. Bovendien worden in Malden op dit moment al meer dan 100 Oekraïners opgevangen, is er in oktober 2023 een noodopvang gerealiseerd bij de Jacobsweg (Malden) en hebben we in het verleden in Heumensoord ook vluchtelingen opgevangen.

Komt er een veiligheidsplan?

Bij de keuze van een locatie wordt er altijd een veiligheidsplan opgesteld. Hierbij is het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) verantwoordelijk voor het beheer en de veiligheid op de locatie. De gemeente Heumen is dat voor de openbare orde en veiligheid op Heumens grondgebied. 
 

Waar kan ik terecht om overlast of een incident te melden?

Politie

De politie is het aanspreekpunt voor overlast. Dit geldt voor overlast veroorzaakt door iedereen in onze gemeente. Dus ook voor overlast door asielzoekers.
De politie is 24 uur per dag/7 dagen per week bereikbaar via 112 (bij spoed) en 0900 8844 (geen spoed).

Beveiliging COA 

Voor acute situaties waarbij bewoners van de opvanglocatie betrokken zijn, is ook de beveiliging van het COA bereikbaar. Op het moment dat er een locatie gekozen is wordt dat nummer verspreid.

Gemeente

Wij maken een aanspreekpunt bekend wanneer de locatie bekend is. Dit staat dan ook in het veiligheidsplan beschreven. 

Waar gaan de asielzoekers na deze tijdelijke opvang naartoe?

Als de asielzoekers een tijdelijke verblijfsvergunning krijgen en daardoor statushouder worden, kunnen ze woonruimte krijgen in een Nederlandse gemeente. Dat kan overal in Nederland zijn. Hoeveel mensen in een gemeente huisvesting krijgen, hangt af van de grootte van de gemeente.
 

Welke kosten heeft de gemeente hieraan?

Het COA is verantwoordelijk voor de opvang en betaalt de kosten die daarmee gemoeid zijn. Gemeenten krijgen van het Rijk alle kosten die ze maken voor de opvang van asielzoekers vergoed. 

Zijn er vrijwilligers nodig?

Op dit moment is dat nog niet bekend. Houdt onze website en sociale mediakanalen hiervoor in de gaten.

Wat is het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (AZC)?

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zorgt voor de opvang van asielzoekers in Nederland tijdens het hele asielproces. Dit betekent dat het COA zorgt voor opvang en begeleiding: vanaf het moment dat de asielzoeker asiel aanvraagt in Nederland, tot aan het moment dat de asielzoeker Nederland moet verlaten of een verblijfsvergunning krijgt. Het COA vangt asielzoekers op in asielzoekerscentra (AZC) of in noodopvanglocaties in het hele land. Meer informatie staat op de website van het COA. Op deze website vindt u ook een uitlegfilmpje over wat het betekent als er een opvanglocatie in uw buurt komt en hoe asiel werkt in Nederland.