We krijgen steeds vaker te maken met forse regenbuien. Die zorgen voor overlast. Ondergelopen straten, water dat huizen in loopt. Het gemeentelijk riool is niet berekend op extreme buien. Daarom zoekt de gemeente bovengronds oplossingen om regenwater tijdelijk te bergen. Dat kan een straat zijn of een plantsoen dat is verdiept, een zogenaamde wadi. Een wadi bergt en zuivert het regenwater, waarna het water infiltreert in de ondergrond. Maar zelf kunt u ook wat doen! Hieronder vindt u een aantal praktische tips.

Tips voor uw tuin

  • Groen in de tuin: Tegels zorgen ervoor dat er onnodig veel water in het riool komt. Door tegels uit de tuin te halen, zakt het regenwater direct de grond in. Geen groene vingers of weinig tijd om in de tuin te werken? Gelukkig zijn er veel makkelijke planten, zoals lavendel, vrouwenmantel en varens.
  • Geveltuintje: Haal aan de rand van het huis een paar stoeptegels weg, vervang wat grond door tuinaarde en maak mini-tuintjes. Deze tuintjes zijn niet alleen mooi, maar voeren ook regenwater af naar het grondwater.
  • Regenwatervijver: Regenwatervijvers vangen tijdelijk regenwater op en voeren het vertraagd af. De vegetatie in de vijver en de groene oevers zorgen voor de reiniging van het water. Als het water voldoende schoon is en de bodem het toelaat, kan het regenwater infiltreren.

Tips voor uw huis

  • Dakgoot schoonmaken: Door een verstopte goot kan regenwater niet goed weg. Dan blijft het liggen op een plek waar water het huis in kan komen. Door de dakgoot schoon te maken kunt u dit voorkomen.
  • Regenpijp afkoppelen: Regenwater is schoon. Daarom hoeft het niet het riool in. Door de regenpijp van het riool af te koppelen en op te vangen in een regenvijver of regenton wordt het riool minder belast.
  • Waterkering: Ligt uw huis laag en kan het water naar binnen stromen? Plaats dan een waterkering. U kunt deze op maat laten maken door bedrijven. Maar het kan ook gewoon een plankje zijn dat u, eventueel met wat zandzakken, voor de deur plaatst.