Inbrekers kiezen meestal de makkelijkste weg. 30 seconden is vaak al genoeg voor een inbreker om binnen te komen. Het kan overal en bij iedereen gebeuren, op ieder moment van de dag. Toch kunt u het de inbreker lastig maken, waardoor deze sneller afziet van zijn poging. Alles wat een inbreker extra tijd kost, is dus in uw voordeel. Gelukkig zijn er diverse relatief eenvoudige preventieve maatregelen die u kunt inzetten. Deze maatregelen maken een aantoonbaar verschil.

Goed om te weten

Samen met u en de politie zetten we ons in voor een veilige woonomgeving. Op de website van de politie(externe link) kunt u lezen wat u zelf kunt doen.

Feestdagen en vakantietijd

Feestdagen en vakantietijd zijn voor inbrekers favoriete momenten om hun slag te slaan. Zorg dat het u niet overkomt. Wees daarom extra alert. Laat bijvoorbeeld een bewoonde indruk achter wanneer u niet thuis bent. Sluit uw ramen en deuren goed af als u, ook als u voor even, uw huis verlaat. Op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl(externe link) zijn diverse tips te vinden.

Hang- en sluitwerk en sleutelkluisjes

Goede sloten houden inbrekers buiten de deur. Daarom is het van groot belang dat alle woningen goed hang- en sluitwerk te hebben. Hetzelfde geldt voor het gebruik van sleutelkluisjes. Deze kluisjes worden door zorgcliënten gebruikt om een huissleutel in te bewaren zodat thuiszorgmedewerkers naar binnen kunnen. Vaak worden deze door familieleden met de beste bedoelingen aangeschaft. Hierbij wordt niet altijd gelet op het veiligheidscertificaat.

Wanneer is een slot nou écht goed? Een goed slot kunt u herkennen aan het logo ‘SKG’ (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) op het hang- en sluitwerk en sleutelkluisjes. Meer informatie over dit logo en extra tips over de beveiliging van uw buitendeuren vindt u op www.politiekeurmerk.nl(externe link).

Bel 1-1-2!

Het is een misverstand dat 1-1-2 alleen bedoeld is voor noodsituaties waarin levens op het spel staan. Gebruik 1-1-2 als elke seconde telt. Ook als u een verdachte situatie of misdrijf in uw woon- of werkomgeving ziet. Met een beschrijving van het misdrijf, de dader en de vluchtrichting kan de politie snel in actie komen.

Voor minder dringende zaken belt u de politie via (0900) 88 44.