Zilverbergweg / Kruisbergsestraat, Overasselt

De gemeente Heumen is in 2021 gestart met de planvorming voor het gebied tussen de Zilverbergweg en de Kruisbergsestraat in Overasselt. Het gebied wordt ontwikkeld voor de bouw van circa 110 woningen. Sindsdien is het plan door diverse oorzaken flink aangepast.

De gemeenteraad heeft op 3 februari 2022 het stedenbouwkundig en programmatisch kader vastgesteld voor de ontwikkeling van een nieuwe woonwijk voor het gebied dat is gelegen aan de Zilverbergweg en de Kruisbergsestraat. Dit kader, dat was opgesteld in intensief overleg met een meedenkgroep bestaande uit inwoners van Overasselt, voorzag in de realisering van een nieuwe woonwijk met indicatief 88 woningen. Helaas bleek in de loop van 2022 dat het ontwikkelde plan financieel niet haalbaar is. Daarvoor zijn 3 hoofdoorzaken:

  • De kostenstijging waar we allemaal mee te maken hebben, zorgt ervoor dat ook de kosten die de gemeente voor dit plan maakt sterk stijgen. Ook de rente is veel hoger dan in 2021. Dat alles maakt dat er meer woningen nodig zijn om uit de kosten te komen.
  • In 2022 heeft de minister met alle regio’s (en dus ook met alle gemeenten) afspraken gemaakt om meer (betaalbare) woningen te bouwen. Dat betekent dat van alle te bouwen woningen een groter deel betaalbaar moet zijn dan in 2021.
  • De noodzakelijke natuurcompensatie, die omvangrijker bleek te zijn dan eerder werd gedacht.

De inwoners die nu al in en vlakbij het gebied wonen hebben deze plannen al gezien en met de stedenbouwkundige besproken. Naar aanleiding van hun opmerkingen is het plan aangepast.

Kernpunten van het aangepaste plan

Op dit moment voorzien we:

  • De bouw van 117 woningen, waarvan 30% in de sociale huur, bestemd is voor starters, senioren en mensen met een beperkt inkomen;
  • Nog eens 35% van de woningen is betaalbaar;
  • De rest van de woningen zijn koopwoningen in een hogere prijsklasse.

Verder

  • Hebben veel woningen hun voordeur aan groene stroken die door het plangebied lopen;
  • Zijn plekken voor spelen en voetbal voorzien.

Actuele stand van zaken

Op 9 december 2024 hebben we voor geïnteresseerden een informatiebijeenkomst georganiseerd. Naar aanleiding van de reacties op 9 december 2024 hebben we nog eens gekeken naar het aantal seniorenwoningen in het plan. We hebben meer woningen geschikt kunnen maken voor senioren. Nu zijn 32 van de in totaal 117 nieuw te bouwen woningen geschikt voor senioren (dat waren er 5).

Verder heeft de gemeente de afgelopen maanden veel gesprekken gevoerd met de projectontwikkelaar die een deel van de grond in bezit heeft. Die gesprekken zijn succesvol afgerond en het college heeft de overeenkomst goedgekeurd. De grond komt op korte termijn in bezit van de gemeente. De gemeente legt voorzieningen aan (riolering, straatverlichting, enzovoort). Verder maken we de grond gereed voor de feitelijke bouw. Daarna verkoopt de gemeente een deel van de grond (de bouwkavels) weer terug aan de projectontwikkelaar. De gemeente verkoopt dus zelf geen woningen of kavels aan bedrijven of particulieren. Dat doet de projectontwikkelaar.

Daarnaast is de financiële onderbouwing van het plan (de ‘grondexploitatie’ of GREX) afgerond, goedgekeurd door het college en vastgesteld door de gemeenteraad.

Verder is de vergunningaanvraag voor de das opgesteld en ingediend bij de provincie. We hebben inmiddels een reactie ontvangen in de vorm van aanvullende vragen. Het is namelijk van belang dat alles klopt. Dat wil de provincie graag zeker weten. Sommige vragen kunnen we makkelijk beantwoorden. Anderen vragen wat meer werk. Ook voeren we gesprekken met de provincie of we de bouw van woningen eventueel mogen vervroegen. Of dat lukt horen we later.

Op dit moment werken we met volle kracht aan het Omgevingsplan (wat vroeger een ‘bestemmingsplan’ was). Omdat dit een officieel document is moeten ook hier alle details kloppen. Het is nog even een puzzel, maar ook die hopen we zeer binnenkort gelegd te hebben.

Besluitvorming

  1. Wanneer het Omgevingsplan gereed is, begint de officiële procedure:
    Het college van B&W besluit dat het ontwerp van het Omgevingsplan ter inzage mag worden gelegd.
  2. Wij melden het voornemen om het Omgevingsplan te wijzigen.
  3. De gemeente legt daarna het ontwerp 6 weken ter inzage. In die periode kan eenieder een reactie (officieel 'zienswijze') indienen. Hoe u dat doet, leggen wij uit in het bericht bij de publicatie. Deze periode valt niet in de schoolvakantie, dus ieder heeft gelegenheid om te reageren.
  4. Wij verzamelen alle zienswijzen en bekijken of een aanpassing van het plan nodig is.
  5. Het college besluit opnieuw over het Omgevingsplan én de Zienswijzennota (het college leest dus alle ingediende opmerkingen).
  6. Het (eventueel aangepaste) Omgevingsplan wordt dan ter vaststelling voorgelegd aan de gemeenteraad.
  7. Wanneer de gemeenteraad het Omgevingsplan vaststelt, wordt het officieel gepubliceerd. Daarna is er nog de mogelijkheid om beroep in te dienen. Hoe u dat kan doen, staat in het bericht bij de publicatie van het vastgestelde Omgevingsplan.

Verdere informatievoorziening

Wilt u op de hoogte blijven? Neem dan een abonnement op de digitale nieuwsbrief van onze gemeente. U ontvangt dan wekelijks al onze berichten. Aanmelden kan via deze link: https://www.heumen.nl/nieuwsbrief

Laatst bijgewerkt op: 17 juli 2025