Dodenherdenking 12 mei in dorp Heumen

Op maandag 12 mei was burgemeester Joerie Minses samen met de wethouders Pepijn Baneke en Wim Wink aanwezig bij de jaarlijkse herdenking van de militairen die op 10 mei 1940 in de strijd om de sluisbrug van Heumen zijn gesneuveld. Sinds dit jaar herdenken we hier ook de Amerikaanse gevallenen uit 1944. Het ‘Monument voor Nederlandse Militairen’ in Heumen is een beeld van een vrouwenfiguur die een gesneuvelde soldaat in haar armen vasthoudt.  Het monument is van de hand van kunstenaar Jac Maris en werd in 1947 onthuld.

Bij de herdenking waren familieleden van (gesneuvelde) militairen en andere betrokkenen aanwezig. Alle aanwezigen liepen in een stille tocht vanuit Basisschool Sint Joris in Heumen over de Kapitein Postmalaan naar het monument bij de sluis. Ook kinderen van de groepen 5, 6, 7 en 8 waren daarbij aanwezig. Basisschool Sint Joris heeft het monument geadopteerd. Het was een waardige en mooie herdenking, waarbij de namen van alle gesneuvelden werden genoemd en o.a. door de leerlingen bloemen werden gelegd en gedichten werden voorgedragen.

Voordat de stille tocht vertrok vanaf de school kregen de leerlingen van de groepen 7 en 8 nog een gastles over 80 jaar vrijheid van Hans van Lanen, hij is medeorganisator van alle activiteiten rondom 80 jaar vrijheid. Hij gaf les uit het ‘Doeboek’. Dit boek is samen met de Airborne Vrienden uit Groesbeek samengesteld. 

Toespraak burgemeester Minses

Beste genodigden, belangstellenden en vooral kinderen van groep 5, 6, 7 & 8 van de Sint Jorisschool,

Elk jaar vindt hier bij dit door de Sint Jorisschool geadopteerde monument een bijzondere herdenking plaats. We staan dan stil bij de soldaten die hier hun leven hebben gegeven in de strijd voor onze vrijheid. Op 10 mei 1940 sneuvelden hier bij de Sluisbrug Nederlandse soldaten die ons wilden beschermen tegen het Duitse leger dat ons land was binnengevallen. En op 17 september 1944 werden grote offers gebracht door de geallieerde parachutisten, onze bevrijders, die de Sluisbrug heroverden.

Vandaag zijn we hier samen om deze moedige mannen en vrouwen te eren en te herdenken. Het is belangrijk dat we hun verhalen blijven vertellen, zodat we nooit vergeten hoe kostbaar vrijheid is. Jullie, de kinderen van groep 5, 6, 7 en 8, zijn de toekomst. Het is aan jullie om deze verhalen door te geven aan de volgende generaties.
Misschien lijkt de oorlog voor jullie iets van heel lang geleden, iets wat je alleen in boeken leest of op televisie ziet. Maar de mensen die hier vochten, waren net als wij. Ze hadden dromen, families en vrienden. Ze wilden een veilig en gelukkig leven, net zoals wij dat willen. Door hun moed en opofferingen kunnen wij vandaag in vrijheid leven.

Vrijheid en vrede zijn niet vanzelfsprekend. We leven in een tijd waarin er nog steeds veel oorlogen en dreigingen zijn. Er is veel angst en verdriet, en op veel plaatsen worden mensen gedwongen hun thuis te verlaten. Stel je voor dat je moet opgroeien in een wereld waar vrede niet gewoon is. Dit maakt het des te belangrijker dat we ons inzetten voor een wereld waarin iedereen in vrijheid en vrede kan leven.

Laten we vandaag niet alleen stilstaan bij het verleden, maar ook nadenken over hoe wij zelf kunnen bijdragen aan een betere wereld. Hoe kunnen wij zorgen voor vrede en vrijheid, voor onszelf en voor anderen? Misschien door vriendelijk te zijn tegen elkaar, door te helpen waar we kunnen, en door respect te hebben voor iedereen, ongeacht hun achtergrond.

Dank jullie wel dat jullie hier vandaag zijn om samen met ons te herdenken. Laten we deze momenten van stilte en reflectie gebruiken om na te denken over de waarde van vrijheid en de kracht van samenhorigheid. Samen kunnen we ervoor zorgen dat de verhalen van moed en opoffering nooit vergeten worden.
Dank jullie wel.

Burgemeester Minses
12 mei 2025