“Dan hebben de kinderen in Bangladesh die kleren voor niets gemaakt!” Deze uitspraak maakte een leerling van basisschool de Regenboog in Malden tijdens de gastles over het hergebruiken van textiel. Deze les zette de leerlingen meteen ‘aan’ over dit onderwerp. Kleren zijn waardevol, die gooi je niet zomaar weg! Het was duidelijk: de kinderen zaten meteen vol energie om van start te gaan met de Textiel Race. Helpt u ook mee?

Inspirerende les als aftrap van spannende race! 

Nick Caliari, projectleider bij Race Against Waste vertelde tijdens zijn gastles bevlogen over textiel. Wat is het? Hoe wordt het gemaakt? Welke impact heeft het maken van textiel op onze leefomgeving? En wat is ‘fast fashion’? 

In een filmpje kwam een jongen uit Bangladesh aan het woord. Hij maakt kleren en doet dit 6 dagen per week, 10 uur per dag voor nog geen 0,10 cent per uur. In de klas werd al snel de conclusie getrokken dat je als vakkenvuller bij de Albert Heijn veel meer verdiend.  

Even later ging het over online gekochte kleding waarvan een groot gedeelte wordt teruggestuurd. En wat gebeurt er met veel van die teruggestuurde kleding? Die worden verbrand want het is te duur is om ze opnieuw te verkopen. Daarop reageerde een leerling verontwaardigd: “Dan hebben de kinderen in Bangladesh die kleren voor niets gemaakt!”

Verontwaardiging wordt positieve energie 

Hoe meer de leerlingen leerden hoe meer ze inzagen dat hoe ontzettend belangrijk het hergebruiken van kleren en ander textiel is. Bijvoorbeeld door tweedehands kleding te dragen, door kapotte kleding te (laten) maken. En door alle oude kleding en andere textiel in te leveren in de textielcontainer. Óók kapotte kleding. 

Nick: “Het gaat om jullie toekomst, en jullie zijn de oplossing”. “Maar wij hebben niks te zeggen, volwassen die doen het allemaal” klonk het uit de klas. “Kijk naar waar je wel invloed op hebt” reageerde Nick. “Jullie gaan meedoen aan de Textiel Race. Hiermee kunnen jullie niet alleen heel veel textiel inzamelen. Het is een kans om te zorgen dat anderen, net als jullie, ook ‘aan’ gaan. Dat ook zij zien hoe waardevol textiel is.” Aan het eind van de les wisten de leerlingen precies wat ze te doen staat en zaten ze vol positieve energie en ideeën! 

Tijdens de les kwam de beleidsmedewerker milieu van onze gemeente langs met een grote zak oud textiel. Hij overhandigde deze aan de leerlingen zodat ze goed van start kunnen met de race.

Welke regioschool wordt inzamelkampioen? 

Van 18 maart tot en met 18 april houdt Dar de Textiel Race in onze regio. Verschillende basisscholen strijden mee. Dit doen ze door textiel in te zamelen en hergebruik te stimuleren. Voor al hun activiteiten krijgen ze punten en de school die op 18 april de meeste punten heeft wint! De eerste prijs is een schoolreisje. In onze gemeente doet basisschool de Regenboog mee.  


Help de leerlingen van basisschool de Regenboog de race te winnen! 

Welk oud textiel heeft u nog liggen? Denk aan gordijnen, kleding, handdoeken, schoenen, tassen en beddengoed (geen dekbedden en kussens).  Zoek het bij elkaar en meld het aan op: www.textielrace.nl(externe link). Als u wilt dat het door leerlingen van de Regenboog wordt opgehaald kies dan bij ‘teamvoorkeur’ voor basisschool de Regenboog. Uw textiel zelf naar de school brengen kan ook. Het adres is: Veldsingel 4 in Malden.