Onze gemeente kent een Burgeradviesraad (BAR). De BAR adviseert het college van burgemeester en wethouders gevraagd en ongevraagd over de uitvoering van sociale wet- en regelgeving op het gebied van wonen, werk, welzijn, zorg en inkomen. Afgelopen najaar kreeg de BAR drie nieuwe leden en onlangs is het jaarverslag van 2022 afgerond. Tijd om uitgebreider stil te staan bij wat de Burgeradviesraad voor de inwoners van Heumen betekent. 
 
Ruim 10 jaar geleden werd de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingevoerd. Doel van deze wet is om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen, met of zonder beperking, kunnen meedoen in de samenleving. Omdat gemeenten wettelijk verplicht waren om inwoners actief bij de invulling van de Wmo te betrekken, ontstond vanaf dat moment ook de Burgeradviesraad (voorheen Cliëntenraad). Vier jaar geleden werd ook de verantwoordelijkheid voor de Jeugdwet en de Participatiewet naar gemeenten overgeheveld. Sindsdien kijkt de BAR breed naar wat deze wetten voor de inwoners van Heumen betekenen.

BAR adviseert gemeente gevraagd en ongevraagd

De gemeente vraagt de BAR-advies over beleid in het sociale domein, maar de BAR kan ook zelf het initiatief nemen om advies te geven. Het uitgangspunt van de BAR is dat inwoners van Heumen centraal staan, met name kwetsbare inwoners. Zo deed de BAR onderzoek naar de ervaring van inwoners met het keukentafelgesprek en een onderzoek naar de toegankelijkheid van openbare gebouwen en de publieke ruimte. Het advies aan de gemeente hierover heeft geresulteerd in verschillende aanpassingen. Een rode draad in 2022 was het belang en de noodzaak van het opstellen van een Lokale Inclusie Agenda (LIA). De BAR heeft de politieke fracties in verkiezingstijd opgeroepen om hiermee aan de slag te gaan. Hier is gevolg aan gegeven. De BAR heeft de totstandkoming van de LIA kritisch gevolgd en heeft specifiek ingezet op de betrokkenheid van ervaringsdeskundigheid. In de maand mei zal de BAR hierover haar advies uitbrengen.

Verbinding met inwoners via platforms en netwerken

Om goed op de hoogte te blijven van wat er in de Heumense samenleving gebeurt, is de BAR aangesloten bij verschillende platforms en netwerken, zoals de Heumense Werkconferentie Afstemming Welzijn, Wonen en Zorg. Hierin werken ruim twintig organisaties en vertegenwoordigers van cliënten samen aan een betere ondersteuning van mensen: jongeren en ouderen en mensen met een beperking. De BAR is dit jaar wederom vertegenwoordigd in twee werkgroepen die ontstaan zijn uit de werkconferentie: de werkgroep ‘Eenzaamheid’ en de werkgroep ‘Inwoners voor Inwoners’. Vanuit eerdere jaren is de BAR vertegenwoordigd in de werkgroepen dementie vriendelijk, laaggeletterdheid en toegankelijkheid.

Deskundigheid op verschillende gebieden

De samenstelling van de BAR is veelzijdig en de leden zijn op eigen wijze ervaringsdeskundig. Een aantal leden heeft zelf te maken met een beperking of is vanuit opleiding of (vrijwilligers)werk actief (geweest) op één van de beleidsvelden en bij verschillende organisaties.

Neem gerust contact op met de Burgeradviesraad

Wilt u iets onder de aandacht brengen van de Burgeradviesraad of heeft u vragen? Benader dan één van de leden rechtstreeks. U kunt ook mailen naar bar@heumen.nl. De BAR vergadert ongeveer 10 keer per jaar. U bent van harte welkom om te komen luisteren. U vindt de vergaderdata en agenda op: www.heumen.nl/bar. Daar kunt u ook het jaarverslag en eerdere adviezen terugvinden die de BAR heeft uitgebracht. Volg de BAR ook op Facebook: @Burgeradviesraad.Heumen

Vlnr: Elly Smits, Suzanna Reitsema, Pierre Rutgers, Agnes Coumans (voorzitter), Ellen van de Kamp, Hetty Wijgers, Gerardi Wolters, Karin Langemeijer