Wat heeft uw tuin met een natuurbrand te maken?
U denkt vast niet direct bij een tuin aan een natuurbrand. Toch is dit een belangrijk onderwerp. Denk maar eens aan bewoners in wijken die in de directe omgeving van de natuur wonen of aan recreanten met een eigen vakantieverblijf met een tuin. Door het juiste onderhoud en de aanleg van uw tuin kunt u met simpele maatregelen een natuurbrand in de omgeving van uw huis voorkomen.
Genieten van uw tuin zal voor iedereen anders zijn. De een wil graag een ecologische tuin met veel vogels en insecten en weelderige planten en struiken, de ander wil graag een tuin met veel terrassen om te kunnen barbecueën en met een jacuzzi. Maar wat iedereen wil, is een tuin die bescherming biedt in geval van een (natuur)brand. Dus:
- Verwijder daarom dode bladeren en takken uit uw tuin, dakgoten en van het dak. Doe dit zeker wanneer het een langere periode droog is.
- De gewenste afstand van begroeiing (dus ook takken) is 3 tot 5 meter van uw woning of schuur en de daken hiervan.
- Dode bladeren, takken en snoeiafval kunnen snel uitdrogen. Bij (overspringende) vonken kan dit makkelijk leiden tot een brand.
Wat kunt u nog meer doen?
- Gras is belangrijk voor de biodiversiteit. Maar, in droge periodes is hoog gras een brandrisico. Zorg er daarom voor dat u het gazon in de zomerperiode kort houdt en het grasafval opruimt.
- Creëer in uw tuin ‘stoplijnen’ om brandontwikkeling tegen te houden. Een stoplijn is een brandvrije plek met onbrandbare materialen, zoals steen en grind. Dit kan onder andere rondom een barbecue of open vuur-plek, maar ook een tuinpad of een strook met minder brandbare begroeiing helpt. Met andere woorden: een stoplijn helpt om een brand te beheersen.
- Zorg voor een tuinslang die lang genoeg is, zodat in geval van een beginnende brand u deze kunt blussen en bij een natuurbrand in uw omgeving u uw huis en tuin nat kunt maken en houden.
Helpt u ook mee?
Tot slot, geniet vooral van uw tuin. Maar voorkom dat vanuit uw tuin een brand in het aangrenzend natuurgebied uitbreekt en verminder zo het risico op een natuurbrand en de mogelijke impact ervan op natuur, dieren en uw bezittingen. Helpt u ook mee?
Kijk voor meer tips op www.brandweer.nl/natuurbrandvoorkomen