Een wormenhotel is een heel mooi voorbeeld van afval naar grondstof, waar kinderen zelf mee aan de slag gaan. Zij maken van hun eigen fruitafval mooie, rijke, zwarte aarde. Die aarde gebruiken de kinderen daarna weer in de school moestuin. En zo is de cirkel rond: van klokhuis in de fruitpauze naar appeltje uit eigen schooltuin

Wormenhotel voor eigen compost

Basisscholen uit de regio kregen via de nieuwsbrief van Dar de kans om een wormenhotel te winnen. In iedere gemeente werd er één verloot, zo ook in gemeente Heumen. Op maandag 14 december ging Dar samen met wethouder René Waas langs bij groep 5/6 van de gelukkige winnaar, basisschool de Regenboog in Malden. Wethouder Waas: “Wat is dit een leuk geschenk. Jullie hebben al zo’n mooie moestuin die goed verzorgd wordt. Met dit wormenhotel maken jullie hier zelf compost voor. Het gft-afval wordt zo voeding voor de moestuin. Afval is dus echt ook een grondstof”.

Nieuw huisdier Pieter de Pier

De kinderen leerden met een korte quiz meer over hun nieuwe huisdier, Pieter de Pier. Hoe ze voor hun eigen wormenhotel moeten zorgen. En wat er in hun wormenhotel gebeurt. Samen met wethouder Waas lieten een paar kinderen nog wat extra bewoners vrij in hun nieuwe onderkomen. Zo openden zij samen hun eigen wormenhotel bij de Regenboog. 

Jong geleerd is oud gedaan

De gemeenten en Dar vinden het belangrijk dat er op school aandacht is voor afval, afvalscheiding en zwerfafval. Jong geleerd, is oud gedaan. In de regio zijn er al veel scholen waarbij de gemeente en Dar scholen faciliteren met afvalbakjes in de klas voor plastic+, oud papier, gft-afval en restafval. Zo is er aandacht voor het feit dat als we afval goed scheiden, we dit kunnen gebruiken als grondstof voor nieuwe producten. Dit doen we niet alleen thuis, maar dus ook steeds meer op school.

Lesmateriaal over afval en zwerfafval

Dar is bezig met het ontwikkelen van lesmateriaal. Zij legt hierbij de nadruk op online lesmateriaal. Ook lessen van of bij Dar zijn mogelijk. En Dar heeft een paar fysieke leskisten die ze graag met scholen test. Dar maakt ook interactieve filmpjes speciaal voor de basisscholen. Hierin staat steeds een andere afvalsoort centraal. Zo laat Dar zien wat er bij textiel mag, waar je dit in doet en wat ervan gemaakt wordt. Tussendoor stelt Dar ook nog eens vragen aan de leerlingen. Het nieuwe filmpje over gft-afval komt snel online op www.dar.nl/lesmateriaal.