Aan de slag met uw idee

Bereid u goed voor op uw aanvraag. Bespreek uw idee eerst met buurtbewoners en zet uw plan op papier. Om u op weg te helpen vindt u hieronder een stappenplan met tips en voorbeelden om uw idee om te zetten in uitvoering. 

Stap 1: Verken de mogelijkheden

Een goed begin is het halve werk. Bedenk hoe u de uitvoering van uw idee gaat aanpakken en wat u daarvoor nodig heeft.

Leg eventueel contact met het wijk- of dorpsplatform in uw buurt om de mogelijkheden voor samenwerking te verkennen.

Zoekt u een accommodatie waar u terecht kunt voor vergaderingen of bijeenkomsten met uw buurtgenoten? Deze vindt u in het overzicht accommodaties in de gemeente Heumen. Informeer daar verder naar de voorwaarden en beschikbare faciliteiten.

Stap 2: Benut kennis en ervaring van anderen

Wilt u uw initiatief verder ontwikkelen? Kunt u extra inspiratie, kennis en/of vaardigheden gebruiken? De Leefbaarheidsalliantie Gelderland biedt verschillende trainingen en workshops aan. Ook kunt u er kenniskaarten met tips downloaden, bijvoorbeeld hoe u draagvlak voor uw idee creëert. Of organiseer samen met andere inwoners een kennisdelingsbijeenkomst. Bijvoorbeeld om kennis en ervaring uit te wisselen over hoe je een speeltuin, bouwdorp, kook café opricht of iets kunt doen met het thema eenzaamheid. 

Stap 3: Regel de financiering van uw idee

Om uw idee uit te kunnen voeren heeft u geld nodig. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

Stap 4: Schrijf een plan

Zet uw idee goed op papier en maak een activiteitenplan en een begroting. Het geeft grip op uw plannen. Bovendien heeft u deze documenten nodig om een subsidieaanvraag te doen bij de gemeente.

Weet u niet waar u moet beginnen? Bekijk dan deze kant-en-klare en gratis te downloaden voorbeelden:

Voorbeeld begroting

Voorbeeld activiteitenplan

Voorbeeld activiteitenplan Beweegtuin Heumen

Let op: Als u een evenement gaat organiseren, vraag dan op tijd een vergunning aan. Op de pagina evenement organiseren vindt u meer informatie.

Stap 5: Denk aan publiciteit voor uw idee

Laat mensen in uw buurt en andere betrokkenen weten dat u bezig bent met een idee dat voor hen de moeite waard is. Goede publiciteit kan bijdragen aan het succes van uw idee.

Denk eens aan deze tips:

  • Organiseer een (bewoners)bijeenkomst.
  • Verstuur een bewonersbrief.
  • Start een Facebook-pagina.
  • Maak een poster of een flyer.
  • Nodig het lokale suffertje of de krant uit bij de opening van uw initiatief.
  • Zet uw initiatief op de kaart via www.heumen.nl/initiatievenkaart. Maak een nieuw initiatief aan of stuur een e-mail naar initiatieven@heumen.nl.

Stap 6: Evaluatie en nazorg

Het is goed vooraf te bedenken hoe u gaat evalueren of het initiatief geslaagd is. Ook is het goed om vooruit te denken over de nazorg: wie gaat het initiatief onderhouden nadat alles is ontwikkeld en opgestart. Wie en wat heb je daarvoor nodig. Regel dit zoveel mogelijk van te voren.