Bereid u goed voor op uw aanvraag. Bespreek uw idee eerst met buurtbewoners en zet uw plan op papier. Om u op weg te helpen vindt u hieronder een stappenplan met tips en voorbeelden om uw idee om te zetten in uitvoering. 

Stap 1: Verken de mogelijkheden

Een goed begin is het halve werk. Bedenk hoe u de uitvoering van uw idee gaat aanpakken en wat u daarvoor nodig heeft.

Neem daarvoor eventueel contact op met één van onze dorpsverbinders via dorpsverbinders@heumen.nl. De dorpsverbinders stimuleren en ondersteunen goede ideeën en initiatieven. Zij kunnen u tips geven voor de uitvoering van uw idee. Leg eventueel contact met het wijk- of dorpsplatform in uw buurt om de mogelijkheden voor samenwerking te verkennen.

Zoekt u een accommodatie waar u terecht kunt voor vergaderingen of bijeenkomsten met uw buurtgenoten? Deze vindt u in het overzicht accommodaties in de gemeente Heumen. Informeer daar verder naar de voorwaarden en beschikbare faciliteiten.

Stap 2: Neem deel aan workshops

Wilt u uw initiatief verder ontwikkelen? Kun u extra inspiratie, kennis en/of vaardigheden gebruiken? De Leefbaarheidsalliantie Gelderland biedt verschillende trainingen en workshops aan.

Stap 3: Regel de financiering van uw idee

Om uw idee uit te kunnen voeren heeft u geld nodig. Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden:

Bij het Steunpunt Vrijwilligerswerk Heumen kunt u informeren welke subsidiemogelijkheden nog meer interessant kunnen zijn.

Stap 4: Schrijf een plan

Zet uw idee goed op papier en maak een activiteitenplan en een begroting. Het geeft grip op uw plannen. Bovendien heeft u deze documenten nodig om een subsidieaanvraag te doen bij de gemeente.

Weet u niet waar u moet beginnen? Bekijk dan deze kant-en-klare en gratis te downloaden voorbeelden:

Voorbeeld begroting

Voorbeeld activiteitenplan

Voorbeeld activiteitenplan Beweegtuin Heumen

Let op: Als u een evenement gaat organiseren, vraag dan op tijd een vergunning aan. Op de pagina evenement organiseren vindt u meer informatie.  

Stap 5: Denk aan publiciteit voor uw idee

Laat mensen in uw buurt en andere betrokkenen weten dat u bezig bent met een idee dat voor hen de moeite waard is. Goede publiciteit kan bijdragen aan het succes van uw idee.

Denk eens aan deze tips:

  • Organiseer een (bewoners)bijeenkomst;
  • Verstuur een bewonersbrief;
  • Start een Facebook-pagina;
  • Maak een poster of een flyer;
  • Nodig het lokale suffertje of de krant uit bij de opening van uw initiatief;
  • Zet uw initiatief op de kaart via www.heumen.nl/initiatievenkaart. Stuur hiervoor een e-mail naar initiatieven@heumen.nl.

Stap 6: Evaluatie en nazorg

Het is goed vooraf te bedenken hoe u gaat evalueren of het initiatief geslaagd is. Ook is het goed om vooruit te denken over de nazorg: wie gaat het initiatief onderhouden nadat alles is ontwikkeld en opgestart. Wie en wat heb je daarvoor nodig. Regel dit zoveel mogelijk van te voren.