Bewegen en sporten is gezond. Maar sámen bewegen is nog beter, vinden beweegcoach Dorien Vrolijks en buurtsportcoach Daan Smits. Dorien en Daan zijn in de gemeente aan de slag gegaan onder de naam ‘Heumen Beweegt’. Doel is om zoveel mogelijk inwoners in beweging te krijgen.

Als je op een zonnige zaterdag om je heen kijkt, lijkt het wel alsof iedereen aan sport doet. De voetbalvelden zijn overvol, in Heumensoord wordt volop gewandeld, gefietst en hardgelopen en dan hebben we het niet eens over alle zaaltjes, zwembaden en fitnessclubs die door veel van onze inwoners worden bezocht. Maar iedereen? Dat is dus niet zo. Met name veel ouderen en ook nog veel kinderen bewegen echt nog te weinig.

Elkaar ontmoeten

“Doordat we steeds ouder worden, wordt het steeds moeilijker om aansluiting te blijven houden bij anderen,” vertelt Dorien. “Het wordt wat moeilijker ergens te komen, gymclubjes vallen uit elkaar, je blijft minder goed op de hoogte over activiteiten. Het is belangrijk om juist die groep ouderen toch te bereiken en met elkaar te bespreken wat ze leuk vinden om te doen. Zo kreeg ik al de tip om te starten met ‘Bewegen als Chinezen’, een soort Tai Chi, evenwichtsgymnastiek in de buitenlucht. Daar wil ik mee starten. Behalve dat ouderen in beweging komen (heel gezond!) is minstens zo belangrijk dat het ook een mooie aanleiding is om weer nieuwe mensen te ontmoeten. Daarmee pak je gelijk ook veel eenzaamheid in deze groep aan.”

Naast ouderen richt Dorien zich ook op andere groepen voor wie bewegen of sporten niet vanzelfsprekend is. Denk bijvoorbeeld aan statushouders die veel van onze voorzieningen niet eens kennen of aan cliënten van bijvoorbeeld RIBW en Pluryn.

Extra stimulans

“Je zou denken dat scholieren en jongeren volop met sport en beweging bezig zijn. Dat valt in de praktijk toch vaak tegen,” stelt Daan. “Iedereen herkent wel het beeld van jongeren die wel heel veel tijd op hun mobieltje zitten. En ook de voetbal- of hockeyclub is niet meer vanzelfsprekend. Zeker als dat toch al niet je favoriete sport is. Daarom willen we bijvoorbeeld een programma organiseren waarmee de jeugd met veel verschillende sport- en bewegingsactiviteiten kennis kan maken. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten: enerzijds zorgt zo’n programma voor beweging, anderzijds voor mogelijk nieuwe aanwas van jeugdleden bij verenigingen.”

Behalve bij school en verenigingen wil Daan ook andere evenementen of activiteiten organiseren. Bijvoorbeeld op het Multicourt of in een van de sportzalen.

Meer informatie over Heumen Beweegt

Volg Heumen Beweegt via Facebook of kijk op de website.