Gezinnen die overbelast zijn kunnen een beroep doen op het initiatief Buurtgezinnen. Buurtgezinnen is een nieuw initiatief gebaseerd op een oude gedachte: opvoeden doen we samen.

Hoe werkt het?

Gezinnen die overbelast zijn (vraaggezinnen) worden gekoppeld aan een warm en stabiel gezin in de buurt (steungezinnen). Zo krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. De hulp is alledaags en gelijkwaardig. Vraaggezin en steungezin maken onder begeleiding van de coördinator van Buurtgezinnen afspraken over de inhoud van de ondersteuning.

De ondersteuning kan bijvoorbeeld bestaan uit de kinderen naar zwemles of sport brengen, ze af en toe een weekend, middag of avond opvangen of een rustige huiswerkplek bieden. Maar ook: meegaan naar ouderavonden, helpen bij het vieren van de verjaardag of er samen op uitgaan met beide gezinnen. Maatwerk dus!

Buurtgezinnen is in Heumen op zoek naar ouders met kinderen, grootouders en stellen zonder kinderen (maar met opvoedervaring) die op vrijwillige basis iets willen betekenen voor een gezin in de buurt dat het moeilijk heeft. Een steungezin wordt voor een langere periode de steun en toeverlaat voor een vraaggezin. Welke ondersteuning een steungezin biedt en hoeveel tijd het gezin erin steekt, is afhankelijk van de gemaakte afspraken. De ondersteuning kan ook veranderen in de loop van de tijd.

Waarom kiest de gemeente voor Buurtgezinnen?

In 50 gemeenten verspreid door Nederland is Buurtgezinnen inmiddels actief en de ervaringen zijn veelbelovend. Sophie Westerink is de coördinator voor Buurtgezinnen in Heumen. “Buurtgezinnen is praktisch, laagdrempelig en in potentie voor iedereen een oplossing als het leven even anders loopt. Hoe fijn is het als je een beroep kunt doen op een ander gezin die met een kleine dienst in jouw situatie van grote betekenis kan zijn?”

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op: www.buurtgezinnen.nl(externe link)