Europees Parlement: hoe zit dat nu?

Wat doet het Europees Parlement? Hoe zit het precies met de verkiezing? Wat doet de EU allemaal en wat merkt u daarvan?  We geven u hier een korte uitleg. 

Om de 5 jaar kiezen de inwoners van de Europese Unie de leden van het Europees Parlement. Deze leden nemen beslissingen die invloed hebben op uw dagelijks leven. Bijvoorbeeld over werkgelegenheid, gezondheidszorg, veiligheid en klimaat.  

U stemt op iemand die zich verkiesbaar heeft gesteld: een kandidaat. Deze kandidaat is lid van een Nederlandse politieke partij en vertegenwoordigt de ideeën en standpunten van deze partij. U kiest de kandidaat waarvan u vindt dat die uw stem verdient.

In totaal komen na de verkiezing 720 volksvertegenwoordigers in het Europees Parlement. 31 leden komen uit Nederland. De Nederlandse leden werken samen met leden van andere landen. Ze vormen fracties met partijen die dezelfde ideeën hebben.  

De leden van het Europees Parlement praten over hoe de Europese Unie (EU) dingen moet regelen. En ze beslissen over nieuwe Europese wetten.  

Uw stem telt, samen met alle andere uitgebrachte stemmen, mee in de uitslag van de verkiezing. Door te stemmen bij de verkiezing voor het Europees Parlement heeft u dus invloed op de besluiten die in de Europese Unie worden genomen. 

Meer informatie