Elektrische auto’s worden aan speciale laadpalen opgeladen. Er zijn twee mogelijkheden:

  • Een eigen laadpunt. Dit laadpunt staat op uw oprit of hangt aan een muur van uw huis of garage. Alleen u kunt deze gebruiken.
  • Een openbare laadpaal. Deze staat op openbaar terrein bij een parkeerplaats of bijvoorbeeld bij een tankstation. Een openbare laadpaal is te gebruiken door iedereen met een elektrische auto. Alle openbare laadpalen kunt u vinden op www.oplaadpalen.nl(externe link) of www.oplaadpunten.nl(externe link).

Voor het opladen is altijd een speciale laadpas nodig.

Wanneer moet ik een eigen laadpunt plaatsen?

Kunt u uw auto parkeren in uw eigen garage of op uw eigen oprit? Dan moet u daar uw eigen laadpunt plaatsen. Opladen aan een eigen laadpunt is goedkoper dan opladen aan een openbare laadpaal.

Let op: het is niet toegestaan om op te laden via kabels op, door of onder openbaar terrein zoals de stoep of plantsoen.

Wanneer kan ik een openbare laadpaal aanvragen?

Kunt u uw auto niet parkeren in uw eigen garage of op uw eigen oprit? En zijn er in uw omgeving geen of te weinig openbare laadpunten? Dan kunt u een openbare laadpaal aanvragen. Het aanvragen van een openbare laadpaal is gratis. U betaalt alleen voor het opladen van uw auto.

Hoe vraag ik een openbare laadpaal aan?

  1. ​U neemt contact op met een leverancier van laadpalen. U kunt géén aanvraag indienen bij de gemeente. In de gemeente Heumen zijn op dit moment drie leveranciers bekend:
  2. De leverancier bekijkt uw aanvraag en zoekt een geschikte plek voor een openbare laadpaal.
  3. De leverancier vraagt de gemeente om toestemming voor het plaatsen van de laadpaal. De leverancier vult het aanvraagformulier in en stuurt het naar de gemeente. Dat kan via e-mail of per post, t.a.v. de afdeling Milieu.
  4. De gemeente toetst elke aanvraag aan de 'Beleidsregels oplaadpalen en andere oplaadinfrastructuur voor elektrische voertuigen op openbaar terrein gemeente Heumen'. Daarbij let de gemeente op, of de laadpaal goed te vinden is, waar de volgende laadpaal staat, hoeveel parkeerplekken in de buurt nog vrij zijn en of het andere verkeer goed voorbij de laadpaal kan rijden, fietsen of lopen.
  5. De gemeente neemt daarna een verkeersbesluit. Daarmee kunnen de parkeerplaatsen bij de laadpaal worden ingericht voor het opladen. Er kan bezwaar worden ingediend tegen dit verkeersbesluit.
  6. Komt er binnen zes weken geen bezwaar? Dan gaat de leverancier de meldingen en vergunningen regelen, zorgen dat de laadpaal op het stroomnetwerk kan worden aangesloten en de laadpaal installeren.

Wachttijd

Heeft u al een elektrische auto besteld? Vraag dan snel een laadpaal aan! Afhankelijk van de drukte moet u namelijk rekening houden met een wachttijd van enkele maanden.

Leveranciers van openbare laadpalen

Leveranciers van openbare laadpalen kunnen contact opnemen met de gemeente Heumen als ze openbare laadpalen willen plaatsen in de gemeente. Leveranciers moeten zich houden aan de regels van de gemeente.