Wanneer een kind levenloos wordt geboren, is dit een groot emotioneel gemis. Als u wilt, kunt u uw kindje laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit is niet verplicht. U kunt uw kind registreren bij de gemeente waar u woont. 

Met deze registratie is uw levenloos geboren kind zichtbaar voor u via MijnOverheid.nl en op een uittreksel van de BRP. 

Neem telefonisch contact met ons op om een afspraak te maken: 14 024 of 024 - 358 8 300. U kunt hieronder ook een formulier invullen voor het maken van een afspraak. Wij bellen u dan voor het maken van een afspraak.

Bel mij terug voor een afspraak

Wat heb ik nodig?

Uw kind is in het buitenland geboren

  • Documenten van de geboorte, zoals een in het buitenland opgemaakte akte waarin staat dat uw kind levenloos is geboren.
  • Als het moeilijk voor u is om deze documenten te krijgen, geeft u dit aan bij de gemeente. Omdat dit een heel persoonlijke situatie is, wordt er mild en begripvol met de regels omgegaan. U kunt dan een verklaring over de geboorte van uw kindje afleggen bij de gemeente.

Hoe werkt het?

  • U kunt het verzoek doen als u op het moment van de geboorte in Nederland woonde en stond ingeschreven in de BRP.
  • Het maakt niet uit wanneer uw kindje is geboren of hoe lang de zwangerschap heeft geduurd.
  • U kunt uw kindje alleen voor uzelf laten registreren in de BRP. Gebruik hiervoor het verzoek registratie levenloos geboren kind 1 ouderlink naar pdf bestand. Omdat het een heel persoonlijke situatie is, kunt u dit niet namens de andere ouder doen. Wilt u graag samen een verzoek doen? Dat kan: gebruik hiervoor het verzoek registratie levenloos geboren kind 2 ouders.link naar pdf bestand
  • Het kan voorkomen dat de namen van uw kind niet op de akte van geboorte (levenloos) of akte van levenloos geboren kind staan. Dan geeft u de namen door bij uw verzoek tot registratie in de BRP. Ouders kunnen dus afzonderlijk van elkaar een andere naam opgeven. Dat is in deze situatie geen enkel probleem.

Kosten

Geen.

Hoe lang duurt het?

U ontvangt binnen 4 weken een antwoord van de gemeente.

Extra informatie

  • Naast uzelf kan alleen de ambtenaar van de burgerlijke stand deze registratie bekijken. Andere overheidsinstanties krijgen geen gegevens over uw levenloos geboren kind.
  • Als u na de geboorte van uw kind naar het buitenland bent verhuisd, doet u uw verzoek in de laatste Nederlandse gemeente waar u stond ingeschreven.
  • Meer weten? Kijk op de site van de Rijksoverheid.