Kinderen kunnen bij reizen naar het buitenland te maken krijgen met grenscontroles. Wanneer zij reizen met een vader of moeder met een andere achternaam, moet de douane vast kunnen stellen dat zij ouder en kind zijn.

Reist het kind alleen of met andere mensen dan de ouders zoals bijvoorbeeld opa, oma, familie of kennissen, dan moet duidelijk zijn dat de ouders hiervoor toestemming hebben gegeven.

Ga naar de website van de Rijksoverheid(externe link) om te checken of en wanneer u toestemming nodig heeft.

Wat moet ik doen?

Uw kind reist met een andere volwassene

Als uw kind jonger is dan 18 jaar en met een andere volwassene naar het buitenland reist, is toestemming nodig van de gezaghebbende ouder(s). Denk bijvoorbeeld aan een vakantie met een opa, oma of de ouders van een vriendje. Dit regelt u met het formulier 'toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland(externe link)'.

Naam van partner in paspoort

Als u een nieuw paspoort aanvraagt, kunt u de naam van uw (gewezen) echtgenoot of geregistreerd partner in uw paspoort laten opnemen. Op die manier heeft u dezelfde achternaam als uw kind(eren) in uw paspoort staan.

Wat heb ik nodig?

  • Uw kind heeft een eigen paspoort of identiteitskaart nodig.
  • Indien nodig: het ingevulde en ondertekende toestemmingsformulier.

Hoe werkt het?

Houd rekening met extra regels en uitgebreide controles door de Koninklijke Marechaussee aan de grenzen. De Koninklijke Marechaussee controleert ouders die alleen met een kind het Schengengebied(externe link) in of uit reizen. Dit gebeurt om internationale kinderontvoering tegen te gaan.