U kunt veel zelf doen om te voorkomen dat u financiële problemen krijgt of dat uw bestaande problemen erger worden. Om te beginnen kunt u gebruikmaken van onderstaande budgettips.

Verhoog uw inkomen

Zorg dat er per maand meer geld binnenkomt. Dat kunt u onder andere doen door:

  • meer te gaan werken
  • thuiswonende kinderen kostgeld te laten betalen
  • na te gaan of u recht heeft op toeslagen en teruggaven van de Belastingdienst of regelingen van de gemeente. Kijk hiervoor op: www.belastingdienst.nl en www.berekenuwrecht.nl.

Geef minder uit

Probeer te besparen op wisselende uitgaven zoals boodschappen, cadeautjes, abonnementen en telefoonkosten. Meer bezuinigingstips kunt u vinden op www.nibud.nl, de website van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

Laat vaste lasten automatisch afschrijven

Laat uw vaste lasten zoals huur, energie, water en verzekeringen automatisch afschrijven. U kunt hiervoor ook een aparte bankrekening openen waar u elke maand het vaste benodigde bedrag naar overmaakt. Dan weet u zeker dat het bedrag elke maand betaald kan worden.

Zorg voor een financiële buffer

Zet een deel van uw vakantiegeld of een andere eenmalige ontvangst apart op een spaarrekening. Hiermee kunt u onverwachte noodzakelijke kosten opvangen.

Wees voorzichten met lenen en kopen op afbetaling

Leningen moet u altijd terugbetalen en u moet meer betalen dan u geleend heeft. Reken van tevoren uit hoeveel u in totaal moet terugbetalen. Bereken ook of u de maandelijkse aflossing kunt betalen.

Maak een maandbegroting

Door een overzicht te maken van uw inkomsten en uitgaven kunt u zien hoe u er financieel voor staat. Gebruik hiervoor het hulpdocument maandbegrotinglink naar pdf bestand.

Ook kunt u een geldplan maken via het Nibud. Er zijn verschillende geldplannen, afhankelijk van uw situatie.

Ondersteuning bij Thuisadministratie

Heeft u moeite met het ordenen en behandelen van uw post en financiële administratie? Er is ondersteuning mogelijk door de formulierenbrigade. Kijk voor meer informatie of contact op www.regionaleformulierenbrigade.nl

Pak uw achterstanden aan

Heeft u schulden? Wacht dan niet te lang met het aanpakken hiervan of het zoeken van hulp. Daarmee voorkomt u dat er allerlei kosten bijkomen. Kijk op www.achterdevoordeur.net voor tips en informatie.

Op www.zelfjeschuldenregelen.nl staan tips en een handig stappenplan om zelf uw schulden aan te pakken. Heeft u hulp nodig? Neem dan contact op met schuldhulpverlening van de gemeente.

Informatie?

Voor Schuldhulpverlening, bel naar de gemeente 14 024 of rechtstreeks 06 50 44 23 27 (ook whatsapp en SMS). Of e-mail naar schuldhulpverlening@heumen.nl. Of zoek op www.achterdevoordeur.net.