Als u in Nederland komt wonen, moet u zich persoonlijk inschrijven bij de gemeente. Dit geldt ook als u al eerder in Nederland hebt gewoond. Heeft u een partner en/of kind(eren) die ook ingeschreven moeten worden, dan moeten ook zij zich persoonlijk inschrijven.

Wilt u zich inschrijven? Neem dan telefonisch contact met ons op om een afspraak te maken: 14 024 of 024 - 35 88 300. U kunt hieronder ook een formulier invullen voor het maken van een afspraak. Wij bellen u dan voor het maken van een afspraak.

Bel mij terug voor een afspraak

Wat heb ik nodig?

Hoe werkt het?

U woont 4 maanden of langer in Nederland

Als u minstens 4 maanden in Nederland komt wonen binnen een periode van 6 maanden, moet u zich inschrijven bij de gemeente.

U kunt zich inschrijven bij de gemeente als u legaal in Nederland bent. Dit heet rechtmatig verblijf. Uw verblijf is rechtmatig in de volgende gevallen:

  • U hebt de Nederlandse nationaliteit.
  • U hebt de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie.
  • U hebt de nationaliteit van Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland.
  • U hebt een geldige verblijfsvergunning.
  • U mag de beslissing op uw aanvraag voor een verblijfsvergunning in Nederland afwachten.

U maakt een afspraak bij de gemeente om u in te schrijven.U kunt al bellen voor een afspraak als u weet wanneer u in Nederland bent. Doe dit binnen 5 dagen nadat u in Nederland bent aangekomen.

  • Schrijf u in op uw vaste woonadres.
  • Als uw partner ook naar Nederland is gekomen, moet uw partner met u meekomen naar de gemeente.
  • Als uw kinderen ook naar Nederland zijn gekomen, moeten zij met u meekomen naar de gemeente.

Na uw inschrijving krijgt u een burgerservicenummer (BSN). Dit nummer hebt u nodig voor contact met de overheid. Bijvoorbeeld voor het aanvragen van toeslagen.

U woont korter dan 4 maanden in Nederland

Als u korter dan 4 maanden in Nederland woont, hoeft u zich niet in te schrijven bij de gemeente. U laat zich dan inschrijven als niet-ingezetene in de BRP. U doet dit met uw adres in het buitenland. Dit heet de Registratie niet-ingezetenen (RNI).

Hoe lang duurt het?

De gemeente schrijft u zo snel mogelijk in. Dit duurt maximaal 4 weken.