Loopt het water in uw gootsteen niet goed weg of komt het water in uw toiletpot omhoog, na het doortrekken? Dan is één ding zeker: ergens is de riolering verstopt. In dit artikel leest u de oorzaken en wat u eraan kunt doen. Wees gewaarschuwd bij het zoeken van een loodgieter. Er zijn op dit moment namelijk oplichters actief, lees er onderaan dit bericht meer over.

Een verstopping heeft verschillende oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan foutieve aanleg van de riolering, wortelgroei in de aansluiting of door breuken en/of scheuren in de leiding. Maar ook door verkeerd gebruik, waarbij vaste stoffen worden weggespoeld. Zoals vetten, maandverband of bladeren via de hemelwaterafvoer.

Wat kunt u doen als u merkt dat uw riool verstopt is?

Allereerst is het belangrijk te onderzoeken welk deel van de riolering verstopt is. De rioolaansluiting bestaat uit twee delen, een particulier en een gemeentelijk deel. Is de riolering die bij uw woning hoort verstopt, dan moet u zelf voor het ontstoppen zorgen. Is de riolering op gemeentelijk terrein verstopt, dan kunt u de gemeente bellen voor het ontstoppen. Op www.heumen.nl/rioolverstopping leest u hier meer over.

Meer informatie

Voor al uw vragen over riolering of infiltratie van hemelwater kunt u contact opnemen met een medewerker van onze gemeente via nummer: (024) 358 83 00.

Let op! Oplichters actief

We krijgen klachten binnen over de werkwijze van loodgieters. Meestal over onduidelijke tarieven, slecht uitgevoerd werk en (soms) hoge facturen. Vaak gaat het om ontstoppingswerkzaamheden. Wij raden u aan om het volgende te doen:

  • Vraag éérst in uw omgeving of iemand een loodgieter bij u in de buurt kent, met wie hij of zij goede ervaringen heeft.
  • Bedrijven die bovenaan staan in Google zijn vaak géén loodgieters, maar tussenpersonen. Wilt u rechtstreeks zakendoen met een loodgieter in de buurt, scroll dan in de zoekresultaten naar beneden tot u een website vindt met een voor u bekend straatadres.
  • Laat u niet voor de gek houden door een regionaal telefoonnummer; tussenpersonen zijn slim genoeg om zo’n telefoonnummer te vermelden.
  • Vindt u online een loodgieter, kijk dan welke ‘reviews’ het bedrijf op internet krijgt.
  • Belt u met een bedrijf, vraag dan in het eerste telefoongesprek direct naar de kosten. Een betrouwbare loodgieter geeft altijd een eerlijke prijsindicatie.