Een goed werkend riool is belangrijk. Daarom doen we er alles aan om het ondergrondse stelsel van buizen en leidingen in goede staat te houden. Vorige week is er aan het riool bij de Hoge Brug in Malden gewerkt. Met slimme renovatietechnieken beperken we de overlast. Het college van burgemeester en wethouders (college van B&W) ging op werkbezoek en leerde over rioolrenovatie.

Onderhoud noodzakelijk voor goed werkend riool 

We gebruiken het dagelijks maar staan er zelden bij stil: een goed werkend riool. We vinden het vanzelfsprekend dat het werkt, maar net als met veel dingen: niks gaat vanzelf. Voor een goed werkend riool is regelmatig onderhoud nodig. Onderdeel hiervan zijn de rioolinspecties. Hierbij kijken experts naar de staat van het riool en of er onderhoudsmaatregelen nodig zijn.

Riool bij Hoge Brug bleek in slechte staat

Uit een rioolinspectie bleek dat het riool bij de Hoge Brug in slechte staat verkeerde. Het moest snel vervangen of gerenoveerd worden. Het gaat het om het laatste stukje rioolleiding waar het rioolwater van de hele kern Malden doorheen stroomt. Een leiding die deels in het grondwater ligt en een overstortleiding die niet langdurig afgesloten kon worden. Ook zijn er op die plek allemaal bedrijven die bereikbaar moeten blijven.  Dat zou dus geen gemakkelijk klus worden.

Overlast beperken door slim te werken

Er is gezocht naar de beste oplossing om met zo min mogelijk overlast het riool weer in nieuwstaat te brengen. Rioolrenovatie bleek de beste optie. Hierbij kan door slim te werken het riool van binnenuit hersteld worden. Op die manier worden langdurige graafwerkzaamheden voorkomen.  In slechts twee dagen tijd is ruim 100 meter riool met een inwendige diameter van 100 en 125 cm gerenoveerd, zonder dat de weg dicht hoefde voor het verkeer. 

College leert over bijzondere renovatietechniek

Op donderdag 18 januari ging het college naar de Hoge Brug voor een werkbezoek aan de rioolrenovatie-werkzaamheden. Directeur S. Hamers, van Hamers Leidingtechniek B.V. en de rioolbeheerder van de gemeente lieten het college zien hoe de klus wordt uitgevoerd. Ze gaven uitleg over de manier van werken en het toegepaste materiaal en alle keuzemogelijkheden en afwegingen die aan het werk voorafgaan. Het college was onder de indruk van de kennis en kunde die komen kijken bij deze bijzondere renovatietechniek.