De ligging van boerenbedrijven is aantrekkelijk voor criminelen. Met meer verwachte leegstand neemt de interesse van criminelen alleen maar toe. Zij maken graag misbruik van de situatie en bieden bijvoorbeeld veel geld om een loods of schuur te huren. 

Het snelle, contante geld kan misschien aantrekkelijk zijn, maar u loopt grote risico’s als er illegale activiteiten in uw pand plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan flinke schade aan uw pand, zoals doorgebroken muren, gaten in het dak en water- en brandschade. Maar ook draait u vaak op voor de kosten van illegaal afgetapte elektriciteit of het opruimen van de aangetroffen kwekerij of het drugslaboratorium. Met een beetje pech sluit de burgemeester ook nog uw pand. Bedenk altijd: u kunt maar één keer nee zeggen!

Komen er mensen ongevraagd op uw erf?

 • Noteer kentekens, maak foto’s en onthoud hoe de mensen eruitzien;
 • Vraag rond in de omgeving: wie kent ze? Zijn ze ook al bij de buren geweest?
 • Overleg met de wijkagent.

Wilt u uw woning, bedrijfspand, schuur, stal of loods verhuren?

 • Accepteer nooit contante betalingen, laat huur betalen via de bank;
 • Vraag om het originele identiteitsbewijs en maak een foto/kopie;
 • Maak goede afspraken met de huurder en leg deze vast, bijvoorbeeld:
  - De huurder krijgt pas de sleutel van het pand als het huurcontract ondertekend is;
  - Spreek af periodiek in de schuur te kijken en doe dat ook;
  - De huurder mag geen nieuwe sloten op de schuur zetten, zijn die er wel, verwijder deze dan of ontbind de huurovereenkomst;
  - Verbouwingen vinden alleen plaats in overleg.

 En als u het niet vertrouwt?

Ziet u verdachte situaties in uw omgeving, herkent u de signalen die worden beschreven of bent u benaderd door criminelen? Meld dit dan bij de politie, bij de wijkagent of via (0900) 88 44. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem via (0800) 70 00 of op www.meldmisdaadanoniem.nl(externe link). Bij meldingen die betrekking hebben op het milieu, bijvoorbeeld een dumping van drugsafval, kunt u ook melding doen via www.milieuklachten.nl(externe link). Ga er in geen geval zelf op af!