Een gehandicaptenparkeerplaats is gereserveerd voor mensen met een handicap. Andere bestuurders mogen hun auto hier niet parkeren. Er zijn twee soorten gehandicaptenparkeerplaatsen: algemene gehandicaptenparkeerplaatsen en gehandicaptenparkeerplaatsen op kenteken.

Algemene gehandicaptenparkeerplaats

Algemene gehandicaptenparkeerplaatsen vindt u bij drukbezochte plaatsen, zoals het winkelcentrum en het gezondheidscentrum. Om er te parkeren, moet u een gehandicaptenparkeerkaart hebben. Staat bij de gehandicaptenparkeerplaats een bord met een maximale parkeerduur? Dan bent u verplicht een parkeerschijf te gebruiken.

Aanvragen algemene gehandicaptenparkeerplaats

Bent u ondernemer en wilt u voor uw winkel of bedrijf een gehandicaptenparkeerplaats laten aanleggen? In dat geval kunt u hiervan een melding doen via ons contactformulier.

Gehandicaptenparkeerplaats op kenteken

Een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken is een gereserveerde parkeerplaats bij uw woning. Bij de parkeerplaats staat een verkeersbord met het kenteken van uw auto.

Voorwaarden

U komt in aanmerking voor een gehandicaptenparkeerplaats op kenteken als:

  • u in het bezit bent van een geldige gehandicaptenparkeerkaart (bestuurderskaart);
  • u niet op eigen terrein kunt parkeren en geen beschikking heeft over een garage;
  • eventuele beschikbare parkeerplaatsen dusdanig vaak zijn bezet (naar onze beoordeling) dat parkeren in de directe omgeving van uw woning vaak niet mogelijk is;
  • de verkeersveiligheid en het gebruik van de weg niet worden verstoord door de aanleg van de gehandicaptenparkeerplaats.

Aanvragen gehandicaptenparkeerplaats op kenteken

Maak een afspraak met een Wmo-consulent via telefoonnummer 14 024 of 024 - 358 83 00 of e-mail vraagwijzer@heumen.nl. Wij nemen uiterlijk 8 weken na de aanvraag een besluit.

Wat kost het?

U betaalt € 401,50 voor de aanschaf van een gehandicaptenparkeerplaats. Dit is inclusief materiaal- en plaatsingskosten.

Heeft u een nieuw kenteken?

Geef op tijd uw nieuwe kenteken door zodat wij een nieuw bord kunnen plaatsen. De kosten hiervoor moet u zelf betalen.

Gaat u verhuizen?

Verhuist u binnen de gemeente Heumen en hebt u een gehandicaptenparkeerplaats? Dan kunt u een aanvraag doen voor een nieuwe gehandicaptenparkeerplaats. De oude wordt dan verwijderd. Verhuist u naar een andere gemeente? Dan moet u de huidige gehandicaptenparkeerplaats opzeggen. In uw nieuwe woonplaats kunt u indien noodzakelijk een nieuwe parkeerplaats aanvragen.