(Frituur) vet in het riool zorgt ervoor dat buizen en pompen verstopt raken en vastlopen. Rond de jaarwisseling zien wij veel meer vet in het riool verdwijnen dan gebruikelijk. Het zorgt voor problemen en grote schade. Daarom deze oproep aan alle oliebollenbakkers!

Gebruik het riool alleen waarvoor het bedoeld is

Heerlijke oliebollen gebakken? Gooi het gebruikte vet, frituurvet of olie niet in de gootsteen of het toilet. Dit heeft een schadelijk effect op het riool. De vetten stollen en zorgen voor een harde laag in het rioolstelsel. Dit zorgt voor verstoppingen. De kosten voor het openfrezen van leidingen zijn hoog. 

Waar kan ik terecht met (frituur)vet of olie?

Frituurvet is een grondstof die hergebruikt kan worden, bijvoorbeeld voor biobrandstof. Lever daarom het gebruikte vet in. Giet het (frituur) vet of de olie terug in een plastic fles of leeg pak melk en breng het naar de milieustraat of naar één van de inzamelcontainers binnen de gemeente. Zoals bij de flessenautomaat van Albert Heijn in Malden en bij Sportpark ‘De Toppenberg’ in Heumen.

Een goed werkend riool en een zo goed mogelijke werking van de rioolwaterzuivering zijn belangrijk voor de volksgezondheid. Gebruik het riool daarom alleen waarvoor het bedoeld is!