Als u een hotel, bed and breakfast (B&B), camping of ander nachtverblijf gaat starten, meldt u dit aan de gemeente. Hiervoor gebruikt u het formulier Melding exploitatie nachtverblijf. Ook wanneer u het overneemt, verplaatst of beëindigt, neemt u contact op met team APV via apv@heumen.nl of telefoonnummer 14 024.

Wat moet ik doen?

  • U meldt bij de gemeente dat u een hotel, B&B, camping of ander nachtverblijf wilt starten. In verband met openbare orde en veiligheid houdt de gemeente dit bij. Geef hierbij onder andere de volgende informatie:
    • gegevens van de bedrijfsleider
    • de locatie van uw bedrijf
  • Als u een bed and breakfast wilt starten, kijk dan eens op ondernemersplein.kvk.nl voor de stappen die u moet zetten. Dit is aanvullend op het contact met en de informatie van de gemeente.
  • Kunnen er in uw bedrijf meer dan 10 personen tegelijk overnachten? Vraag dan een omgevingsvergunning voor brandveilig gebruik aan via Omgevingsloket online.
  • Als u er ook alcohol wilt verkopen, vraagt u daarbij een alcoholvergunning aan bij de gemeente.
  • Als u incidenteel de mogelijkheid wil hebben voor kamperen, vraag dan bij de gemeente een vergunning aan. Neem hiervoor contact op met team APV via apv@heumen.nl of telefoonnummer tel:14 024.

De gemeente Heumen heft geen toeristenbelasting.

Goed om te weten

Er komt veel kijken bij het starten van een hotel, B&B of camping. Het kan zijn dat u meer vergunningen nodig heeft, bijvoorbeeld voor een verbouwing of voor reclame. Daarbij krijgt u mogelijk te maken met regels voor hygiëne en horeca. Ook moet uw bedrijf voldoen aan het bestemmingsplan. In het bestemmingsplan heeft de gemeente de mogelijkheid opgenomen voor B&B als een aan huis gebonden beroep en is kamperen bij de boer onder voorwaarden toegestaan. De gemeente helpt u hier graag verder mee. Heeft u vragen, dan kunt u mailen naar bml@heumen.nl of bel tijdens de openingstijden van het loket van de afdeling Bouwen, Milieu en Leefomgeving (telefoonnummer tel:14 024).