Internetcriminelen worden steeds beter in het maken van e-mails die amper van echt te onderscheiden zijn. Vaak worden zogeheten phishingmails met schadelijke linkjes of bijlages uit naam van banken, creditcardmaatschappijen en postbedrijven verstuurd. Als u op de link klikt of de bijlage opent, dan kunt u een virus binnenhalen waarmee de crimineel u afperst of stiekem uw gegevens steelt.

Dit soort mails volgen allemaal een bepaald patroon. U moet snel betalen of gegevens invullen anders dreigt er een dienst geblokkeerd te worden. Op die manier wordt u onder druk gezet om toch op de link of bijlage te klikken.

Deze phishingmails worden soms ook uit naam van verschillende overheidsinstanties verstuurd. Meestal wordt hier de naam van de Belastingdienst voor misbruikt, maar het kan ook voorkomen dat criminelen de naam van een gemeente gebruiken. Als u ooit twijfelt aan een mail die namens de gemeente Heumen is verstuurd, check dan altijd eerst het mailadres van de afzender. Mails van de gemeente Heumen eindigen altijd op @heumen.nl.

Ook kunt u kijken naar de inhoud van de mail, is die logisch? Als u nooit een uitkering van ons heeft ontvangen, dan is het niet logisch dat er wordt gedreigd met het stopzetten daarvan.

Blijft u twijfels houden? Dan kunt u het beste telefonisch contact met ons opnemen: 14 024. Maak geen gebruik van contactgegevens die in de verdachte mail staan, want die kunnen leiden naar de criminelen, die tegenwoordig ook een ‘helpdesk’ hebben om u te misleiden.