Als niet-Nederlander kunt u op verschillende manieren Nederlander worden. De snelste en gemakkelijkste manier is Nederlander worden door optie. U legt dan een verklaring af bij de gemeente.

Denkt u dat u Nederlander kunt worden? Neem dan telefonisch contact met ons op om een afspraak te maken: 14 024 of 024 358 83 00. U kunt hieronder ook een formulier invullen voor het maken van een afspraak. Wij bellen u dan voor het maken van een afspraak.

Bel mij terug voor een afspraak

Wat heb ik nodig?

 • Uw verblijfsvergunning.
 • Uw geldige paspoort of een ander reisdocument.
 • Uw geboorteakte.
 • Andere documenten over uw persoonlijke situatie. Denk bijvoorbeeld aan een huwelijksakte of echtscheidingsakte.

Belangrijk bij buitenlandse documenten

De gemeente moet kunnen zien dat buitenlandse documenten echt zijn. Dit kan door de documenten te legaliseren. Vraag vooraf na bij de gemeente of dit nodig is. Buitenlandse documenten moeten in het Nederlands, Engels, Frans of Duits zijn. Als dit niet zo is, moet u de documenten eerst laten vertalen door een in Nederland beëdigde vertaler.

Kijk voor alle informatie op de website van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND): hier kunt u checken of u aan de voorwaarden voldoet.

Hoe werkt het?

 • U legt bij de gemeente een verklaring af dat u Nederlander wilt worden door optie.
 • U betaalt de kosten, nadat u de verklaring hebt afgelegd.
 • U vult een formulier in waarin u zegt dat u de verklaring van verbondenheid wilt afleggen. Deze verklaring legt u af tijdens de naturalisatieceremonie. Hiermee verklaart u dat de Nederlandse wet ook voor u geldt. Kinderen jonger dan 16 jaar hoeven dit niet te doen.

De gemeente controleert uw verklaring. Als deze wordt goedgekeurd, krijgt u een uitnodiging voor de naturalisatieceremonie.

Naturalisatieceremonie

Op de naturalisatieceremonie legt u de verklaring van verbondenheid af. Ook krijgt u tijdens de ceremonie de bevestiging dat u Nederlander bent geworden. U bent verplicht om naar deze ceremonie te gaan. Was uw kind bij het afleggen van de optieverklaring 16 jaar of ouder? Dan is hij of zij ook verplicht om naar de ceremonie te gaan. Kinderen jonger dan 16 hoeven niet mee te komen, maar dat mag natuurlijk wel.

Kosten

 • Optie voor 1 persoon: € 217
 • Optie samen met partner: € 370
 • Mee-opteren kind jonger dan 18 jaar: € 24

Hoe lang duurt het?

Binnen 13 weken krijgt u bericht van de burgemeester. De burgemeester kan deze termijn één keer verlengen.

 • Als u aan alle voorwaarden voldoet, bevestigt de burgemeester uw optieverklaring. U krijgt een uitnodiging voor de naturalisatieceremonie.
 • Als u niet voldoet aan de voorwaarden, kunt u geen Nederlander worden. Deze beslissing staat in een brief. In deze brief wordt uitgelegd waarom u geen Nederlander kunt worden. U kunt tegen deze beslissing bezwaar maken.

Extra informatie

Nederlander worden door naturalisatie

Als u geen Nederlander kan worden door optie, kunt u misschien Nederlander worden door naturalisatie. Check eerst bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) of u aan de voorwaarden voldoet. Daarna kunt u een aanvraag voor naturalisatie indienen bij de gemeente.

Nederlandse nationaliteit weer kwijtraken

Hebt u onjuiste informatie gegeven of belangrijke informatie niet gegeven? Dan kunt u de Nederlandse nationaliteit weer kwijtraken. Hierdoor kunt u staatloos worden.