Georganiseerde criminaliteit lijkt ver van ons bed, maar is dichterbij dan u denkt. Ook in de gemeente Heumen. Naast de hennepkwekerijen kent iedereen de voorbeelden van een xtc-lab in een leegstaande loods, een ondernemer of bestuurder die wordt bedreigd, of die jongen met een veel te dure auto voor de deur.

Dit zijn allemaal voorbeelden of gevolgen van ondermijnende criminaliteit: het tast onze waarden en normen aan, er gaat onvoorstelbaar veel geld in om en het bedreigt onze veiligheid.

Meestal gaat het om criminaliteit die je niet meteen ziet, bijvoorbeeld omdat het achter gesloten deuren gebeurt of onder een dekmantel van een schijnbaar legale organisatie. Denk bijvoorbeeld aan een kapperszaak waar nooit een klant komt. In werkelijkheid wordt de zaak gebruikt als constructie om crimineel geld wit te wassen. Maar ook fraude met zorggeld, dwang, onderbetaling en misleiding op de werkvloer en vastgoedfraude zijn vormen van ondermijnende criminaliteit die zich onder onze ogen afspelen.

Wat moet ik doen?

Meld vermoedens bij de politie via (0900) 88 44 of bel Meld Misdaad Anoniem via (0800) 70 00. Geeft u uw vermoeden liever mondeling door? Spreek dan gerust uw wijkagent aan. Hij behandelt uw informatie strikt vertrouwelijk.

Door nauwe samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie, maar ook met de Belastingdienst, woningcorporaties, onze buurgemeenten en andere overheidspartners, pakken we ondermijnende criminaliteit aan. Samen vormen we één front.