Rioolputten zijn géén afvalputten

Twee keer per jaar reinigen wij de rioolputten in onze gemeente. Het schoonmaken is noodzakelijk omdat er nog regelmatig resten van bijvoorbeeld schoonmaakmiddel, cementresten, frituurvet, olie en zakjes hondenpoep aangetroffen worden. Deze stoffen zijn schadelijk voor het rioolsysteem en kunnen verstoppingen veroorzaken. Rioolputten zijn dus geen afvalputten!

De rioolputten zijn alleen bedoeld voor de inzameling van regenwater. Regenwater wordt namelijk tegenwoordig zoveel mogelijk apart ingezameld. En, waar mogelijk, plaatselijk in de bodem geïnfiltreerd via onder andere infiltratieriolen of slootjes.

Waar kan ik met mijn afval(water) terecht?

  • Schoonmaaksop: in de gootsteen
  • Cementresten: laten stollen en met het bouwafval afvoeren
  • Frituurvet: in één van de gele inzamelbakken of naar de milieustraat
  • Afgewerkte olie: naar de milieustraat
  • Kattenbakkorrels: bij het restafval
  • Hondenpoepzakjes: in een afvalbak op straat of thuis
  • Medicijnresten: naar de milieustraat of de apotheek

De rol van de gemeente

Samen met het regenwater stroomt zand en bladafval in de putten. Om te voorkomen dat dit rechtstreeks in het riool terecht komt, zit er een opvangbak in die vuil zoveel mogelijk verzamelt en de instroming in het riool tegenhoudt.

Put verstopt? Laat het ons weten!

Het kan zijn dat vanwege sterke vervuiling of een defect de put het water niet goed afvoert. Merkt u dit? Laat het ons weten via de pagina Melding openbare ruimte, of bel 14 024. Zo kunnen wij de verstopping oplossen.

Stank uit de put?

In de put hangt een zogenaamd stankklepje, zodat er geen open verbinding ontstaat met het riool. Direct na aan reinigingsronde of in een droge zomerse periode kan een rioollucht ontsnappen. Door 1 à 2 emmers water in de put te gooien, kunt u dit zelf verhelpen. Houden de stankklachten aan? Laat het ons weten via de pagina Melding openbare ruimte, of bel 14 024.