In opdracht van de gemeente houdt Dar zich jaarlijks tussen december en maart bezig met het snoeien van struiken en plantsoenen. Deze onderhoudswerkzaamheden vinden in de winter plaats, omdat de bomen en struiken dan in rust zijn. Dat wil zeggen dat er geen voeding meer naar het blad wordt verplaatst en de meeste bomen hun blad hebben verloren. Als de vogels weer gaan nestelen, stopt Dar met snoeien.

Snoeien van bomen

Alle bomen van onze gemeente laten we controleren op veiligheid. Dat zijn er ca. 11.400. De maatregelen die nodig zijn om de bomen veilig te houden zijn, voeren we bij voorkeur in de winterperiode uit. Hierbij wordt het dode hout uit de boomkroon gezaagd, of begeleiden we de boom tot een volwassen boom. Soms is het nodig een boom te kappen, dan kijken we of er in de omgeving een nieuwe boom geplant kan worden. Indien u vragen heeft over het snoeien van bomen, kunt u een melding doen.

Snoeien van beplantingen

Grotere beplantingsstroken worden jaarlijks voor 1/3e gesnoeid. De struiken worden dan uitgedund, dus enkele takken uit de struik gehaald. Dan komen er weer jongere takken in en blijft de struik vitaal. Bij sommige soorten is het beter om de struik geheel te verwijderen en daarmee andere struiken meer ruimte te geven.

De lagere struiken snoeien we per soort en letten op groeiwijze en bloei. Veel soorten knippen we na de bloei, maar bij uitzichthoeken juist wat eerder. Ook de randen langs de beplantingsvakken knippen we als ze over het pad hangen en het verkeersonveilig wordt.

Door bezuinigingen op het groenonderhoud kunnen we niet alle beplantingen voldoende snoeien.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie op www.dar.nl(externe link) of bel met het klantencontactcentrum van Dar, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur via (024) 371 60 00.