Uniek Sporten Uitleen helpt sporters met een fysieke beperking. Sport en bewegen houdt u fit en het geeft plezier. Maar welke sport past het best bij u? En waar vindt u de benodigde sporthulpmiddelen? 

Uniek Sporten Uitleen zorgt ervoor dat mensen (18+) met een fysieke beperking binnen de regio Nijmegen (waaronder onze gemeente) sporthulpmiddelen kunnen uitproberen. Door de beschikbaarheid van sporthulpmiddelen vanuit een uitleenpool, kunt u uit het brede aanbod van sporten uiteindelijk de sport kiezen die het beste bij u past. 

Géén kosten voor u! Deze dienst is gratis

U als sporter krijgt advies over het sporthulpmiddel en het gebruik ervan. Het middel wordt persoonlijk gepast en afgesteld op uw wensen en tijdens de uitleenperiode is technische service en onderhoud beschikbaar. Indien nodig wordt het product afgeleverd op een gewenste locatie. Bovendien zitten er geen kosten verbonden aan deze dienst!

Werkwijze

“De sportrolstoel of ander hulpmiddel leent u minimaal een week tot maximaal zes maanden. Binnen die periode krijgt u een goed beeld of die sport bij u past”, zegt Monique Kalkman van Uniek Sporten Uitleen. "Ook of het fysiek bij u past. Als u wilt gaan basketballen maar u kunt die bal niet tot de hoogte gooien van de basket, dan kan ik me voorstellen dat het geen leuke sport is om te doen. Het kan dus dat het aan uw fysieke gesteldheid ligt dat basketbal geen optie is. Komt u daar na twee maanden achter en wilt u bijvoorbeeld gaan rolstoelhockeyen met een andere rolstoel dan is dat geen probleem. Zo kunt u meerdere keren een beroep doen op deze uitleenservice om te kijken wat bij u past." 

Rapport ontvangen

Na de uitleenperiode kunt een rapport krijgen met de maten van het gewenste hulpmiddel. Met dit rapport kunt u vervolgens naar onze gemeente gaan voor het aanvragen van het juiste sporthulpmiddel. 

Hulpmiddelen

In de uitleenpool van Uniek Sporten Uitleen zijn vijf hulpmiddelen beschikbaar, te weten:

  • Aankoppelbare handbike
  • Vastframe handbike
  • Running frame
  • Allround sportrolstoel
  • Courtrolstoel

Heeft u vragen over Uniek Sporten Uitleen?

Deze dienst wordt mede mogelijk gemaakt door Uniek Sporten in samenwerking met Welzorg, NOC*NSF en Fonds Gehandicaptensport. Neem contact op als u vragen heeft. Ga naar: www.unieksporten.nl/uitleen(externe link) of bel naar 020 - 584 07 51. U kunt ook Rinske Preijde (coördinator gemeente Heumen) mailen op: r.preijde@unieksporten.nl.