Als u in het buitenland bent als er in Nederland verkiezingen zijn, kunt u toch stemmen. Stem per brief als u tijdelijk in het buitenland bent tijdens de verkiezingen. Of registreer u blijvend als kiezer buiten Nederland.

U bent tijdelijk in het buitenland

Bent u tijdelijk in het buitenland tijdens de Tweede Kamerverkiezing van 22 november 2023? En staat u wel ingeschreven in een Nederlandse gemeente of in Bonaire, Sint Eustasius of Saba? 

Dan zijn er 2 mogelijkheden:

  • Machtig een familielid of kennis in Nederland om te stemmen voor u. Degene die namens u stemt moet tegelijkertijd zijn of haar stem uitbrengen. Vraag de gemeente waar u staat ingeschreven om een machtiging af te geven 
  • Stemmen per brief: dit regelt u via de gemeente Den Haag(externe link). U hoeft niets door te geven aan de gemeente Heumen.

Let op: uw aanvraag van een briefstembewijs moet uiterlijk 11 oktober 2023 om 23.59 uur (Nederlandse tijd) binnen zijn bij de gemeente Den Haag.

U woont in het buitenland

Registreer u dan als kiezer buiten Nederland. U hoeft dit maar 1 keer te doen. U regelt het bij de gemeente Den Haag.(externe link)

Met deze blijvende registratie kunt u stemmen tijdens Tweede Kamerverkiezingen, Europese Parlementsverkiezingen en raadgevende referenda. De documenten die nodig zijn om te kunnen stemmen worden dan bij iedere verkiezing automatisch naar uw woon- of correspondentieadres in het buitenland gestuurd.