In de Dar-regio zijn bijna 8200 wijkhelden actief. Daar zitten er ook een heel aantal bij die in onze gemeente het zwerfafval opruimen. Om al deze helden te bedanken voor hun inspanning van het afgelopen jaar was er op zondag 10 september de wijkheldendag. Deze dag werd gehouden in Mook en er was voor ieder iets te doen. Het was een stralende dag waarop de vrijwillige zwerfafval-opruimers letterlijk in het zonnetje stonden! 

Een stralende dag vol activiteiten 

Op de Wijkheldendag waren er activiteiten voor jong en oud. De stoelmassage en voetreflexmassage waren al snel volgeboekt; heerlijk zo’n ontspannen massage. Voor de grijpmachine (geen prijsgrijper zoals op de kermis maar een echte, grote sorteergrijper) stond een rij met jongens en meisjes die weleens zo'n stoere machine wilden besturen. Uiteindelijk lukte het ze allemaal om de boomstammen in de bak te krijgen!  
De vogels uit de regio zullen ook blij zijn met de dag: wat zijn er veel vogelhuisjes in elkaar getimmerd en prachtig versierd. Ook werd er gedanst, getrommeld, gewandeld, geknutseld, getimmerd, verse smoothies gefietst en geklommen en gesprongen op de springkussens. En daarna even op adem komen met een ijsje, appel, versgebakken poffertjes of pizzapunt. Een groot voordeel van zo'n Wijkheldendag: na het feest lag het terrein er keurig bij! De Wijkhelden hadden eigen bekers mee en uiteraard verdween al het afval netjes in de afvalbakken.

Complimenten van de burgmeester

Directeur Bart de Bruin, algemeen directeur van Dar, opende de Wijkheldendag samen met burgemeester Willem Gradisen van de gemeente Mook en Middelaar. Waarbij de burgemeester alle Wijkhelden complimenteerde: “In onze regio zijn bijna 8.200 Wijkhelden actief, die zijn bereid mee te werken aan een schone omgeving. Een groot deel daarvan zijn kinderen in de basisschoolleeftijd. Mooi om hen in het (warme) zonnetje te mogen zetten. Fantastisch wat deze Wijkhelden doen!”. 

Aan het einde van de opening overhandigde burgemeester Willem Gradisen de gouden knijper aan wethouder Jean Paul Broeren van Gemeente Nijmegen. Volgend jaar bestaan de Wijkhelden 10 jaar en is de Wijkheldendag weer terug in de gemeente Nijmegen, waar de eerste Wijkheldendag ooit was. Het doel is volgend jaar 10.000 Wijkhelden in de regio. Een kroon op 10 jaar Wijkhelden. 

Samenwerking in de regio

Zwerfafvalaanpak Wijkhelden is een mooi voorbeeld van regionale samenwerking. De gemeenten, bewoners, bedrijven, Dar en andere betrokkenen zorgen samen voor een schone en frisse regio. Tijdens de Wijkheldendag zag je deze samenwerking ook terug. Samen met allerlei partijen en vrijwilligers uit de regio werd het een mooie dag. 

Ook Wijkheld worden?

Ook zwerfafval in je eigen buurt opruimen? Meld je dan ook aan als Wijkheld. Jong en oud zijn welkom. Meer informatie of aanmelden: www.wijk-helden.nl.