Meehelpen in het groen

Wij werken aan een duurzame, groene en schone leefomgeving. Dar voert voor ons allerlei diensten uit op het gebied van duurzaam afvalbeheer en beheer van de openbare ruimte. Wilt u alleen of samen met anderen meehelpen aan een groene en schone buurt? Uw hulp wordt op prijs gesteld en het is leuk om te doen. 

Mogelijkheden in het groen

 • Help mee bij het onderhoud van het buurtgroen rondom uw woning, door extra onkruid en zwerfvuil te verwijderen
   
 • Meld u aan als wijkheld en ontvang een afvalgrijper en hesje. Jong en oud prikt inmiddels zwerfvuil van de straat.
   
 • Beheer samen met bewoners een stuk openbaar groen, door onkruid en zwerfafval te verwijderen. Het vakkundig snoeien laten we aan onze aannemer Dar over. Wilt u nieuwe aanplant, dan kunt u een vonk of initiatief aanvragen. Als het geheel bij bewoners in beheer komt, plaatst gemeente een markering, zodat Dar het onderhoud aan u overlaat.
   
 • Help mee bij het behoud en herstel van natuur en landschap. Bijvoorbeeld snoeihout opruimen, snoeien en heggen knippen. Dat kan gedurende het jaar bij Lierdal Actief, Natuurstichting Kadans, de Heemtuin Malden of het Erfgoedplatform. Ieder najaar kunt u meedoen aan de landelijke Natuurwerkdag, een initiatief van LandschappenNL. Vrijwilligersvacatures en natuurorganisaties vindt u via Vrijwilligerssteunpunt Heumen. Op onze website kunt u meer informatie vinden over het landschap.
   
 • Ga aan de slag met een nieuw initiatief in het groen. Kijk voor inspiratie in de Participatiekaart. Voorbeelden vindt u in het Meidoornpark en het Zwenkgras in Malden en Koningin Wilhelminastraat in Overasselt. Maak een realistisch plan, zorg voor draagvlak in de buurt en maak afspraken over gezamenlijk onderhoud. Meld het initiatief aan via www.heumen.nl/goedidee. Wij bieden mogelijkheden voor initiatievensubsidie, informatie over fondsen en geeft advies. We geven geen vergoeding, materialen en gereedschap voor het beheer.
   
 • Meld problemen in het openbaar groen, bijvoorbeeld een omgewaaide boom of afvaldump in de natuur. Dat doet u via de pagina Melding openbare ruimte.
   
 • Lees vooraf de informatie over speeltuinen als u iets wil met spelen in het groen
   
 • Informeer bij ons naar duurzaamheidsplannen, klimaatadaptatie en de mogelijkheid om zelf een bijdrage te leveren. Beplanting in straten, op daken en tegen gevels helpen onze dorpen af te koelen. Zonnepanelen dragen bij aan duurzame energie. Vraag gratis advies bij het Loket Duurzaam Wonen Plus van onze gemeente. Voorbeeld van een inwonersinitiatief is Toekomst Malden Noord-Oost. Meer informatie vindt u ook op onze pagina's over Duurzaamheid.

Contact

Voor meer informatie over onderhoud van het groen kunt u contact opnemen met Groenbeheer via het mailadres: heumen@heumen.nl of bel naar: (024) 358 83 00. Ook voor het aanvragen van het markering voor eigen beheer groen.