U kunt veel zelf doen om te voorkomen dat u financiële problemen krijgt of dat uw bestaande problemen erger worden. Heeft u hier hulp bij nodig? Of bent u in de schulden geraakt en kunt u er niet meer zelf uitkomen? Neem dan contact met ons op! Het is belangrijk dat u zich op tijd meldt voor hulp.

Kunt u niet op tijd betalen?

Neem contact op met uw verhuurder, zorgverzekeraar of andere instanties als u uw vaste lasten of rekeningen niet of niet op tijd kunt betalen, leg uw situatie uit en maak betaalafspraken. En kom die afspraken ook na!

Vraag hulp of advies

Komt u er niet uit? Neem contact op met schuldhulpverlening van de gemeente:

Wat doen we na uw aanmelding?

 • Samen kijken we naar uw financiële situatie en de mogelijkheden om u te helpen. 
 • Vervolgens maken we samen met u een plan van aanpak.
 • Samen doen we alles om te voorkomen dat uw financiële problemen erger worden.
 • We bieden niet alleen informatie en advies, maar ook budgetbegeleiding, ondersteuning door vrijwilligers bij thuisadministratie, of bij het begrijpen van moeilijke formulieren, budgetbeheer, hulp bij betalingsregelingen en schuldregelingstrajecten.

Overzicht vergoedingen

Misschien kunt u gebruik maken van een van de volgende vergoedingen:

Andere hulp

Wilt u liever geholpen worden door een andere organisatie? Dan kunt u ook gratis en zonder verplichtingen terecht bij SSHB Support(externe link) (formulierenbrigade), Humanitas(externe link), en Fibon (voor mensen van 50 jaar en ouder). Het is ook mogelijk om een lening aan te vragen bij de Gemeentelijke Kredietbank (GKB).

Energiecrisis en geldzorgen

Gemeente Heumen gaat inwoners, ondernemers en instellingen die financiële problemen hebben door de energiecrisis de winter door helpen. De gemeente biedt hiervoor maatwerk aan. Er is onder andere een noodfonds voor inwoners die door de hoge energiekosten niet meer rond kunnen komen. Ook gaat de gemeente meer energiecoaches inzetten die kunnen helpen met energiebesparing. De gemeente Heumen werkt alle maatregelen en de communicatie hierover zo snel mogelijk uit. Als er updates zijn leest u die hier.

Bent u ondernemer of zzp’er?

U kunt voor informatie en hulp terecht bij schuldhulpverlening of de ondernemersconsulent BBZ van de gemeente. Kijk op de pagina Bijstand voor zelfstandigen voor meer informatie.

Iemand helpen met geldzorgen

Heeft iemand in uw omgeving geldzorgen? Ook als u geen financieel expert bent, kunt u iemand helpen om uit de schulden te komen. 

Stimuleer om hulp aan te nemen

Veel mensen vinden het lastig om hulp te vragen. Moedig uw vriend(in), familielid, collega of kennis aan om hulp te accepteren. Want hoe langer iemand wacht, hoe lastiger het wordt om geldproblemen op te lossen.

Hoe kunt u iemand helpen?

 • Ga in gesprek en luister
 • Oordeel niet, ook al bent u het niet overal mee eens
 • Bespreek vooraf wat jullie verwachten van elkaar
 • Help met overzicht en orde in de administratie en maak een stappenplan
 • Bedenk dat geld lenen voor extra schuld zorgt
 • Doe geen betalingen zonder overleg en betaal niet zelf met de pas van de ander
 • Laat de originele papieren en post bij de ander thuis, neem deze niet mee
 • Laat iemand zelf bellen of schrijven, of doe het samen. U kunt erbij zijn als de ander belt

Bent u bewindvoerder of budgetbeheerder?

Neem bij vragen contact op met het team Schuldhulpverlening via 024 35 88 300 of via schuldhulpverlening@heumen.nl.
Of door te bellen via de Schuldhulptelefoon 06 50 44 23 27.